Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тромбоз як ускладнення після вакцинації: спростовуємо фейки

15 грудня 2021 - 12:24

Сьогодні традиційний ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус провів директор Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексій Кулинич.

Очільник підрозділу поінформував, що в області за минулу добу зареєстровано 458 нових випадків захворювання на COVID-19. Найвищий показник спостерігається в Запоріжжі та Бердянську - 211 та 75 відповідно. Продовжують лікуватись 10984 особи. А померли від ускладнень 20 жителів регіону. 

До того ж, директор Департаменту зазначив, що у запорізьких лікарнях меншає кількість  пацієнтів, і ще 2324 особи одужали за останні 24 години.  

В Запорізькому регіоні продовжується кампанія з вакцинації. Протягом останньої доби проведено 5802 щеплення. Першу дозу отримали 1899 осіб, а закінчили вакцинацію –3903.

  • У вакцинальній кампанії з'явилися додаткові можливості. Держава пропрацьовує шляхи захисту для кожної категорії населення. Міністр охорони здоров'я підписав наказ щодо введення додаткової дози вакцини проти Ковіду. Отримати додаткову дозу щеплення рекомендовано: особам із ВІЛ-інфекцією, особам із раком крові, після трансплантації органів, особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію та особам із низкою інших імунодефіцитних станів, - розповів Олексій Кулинич.

Він зазначав, що ця додаткова вакцина -  це не бустерна доза,  а додаткова доза для людей, на яких вакцина має нижчу ефективність.  При виборі вакцини для додаткової вакцинації проти COVID-19 рекомендовано надавати перевагу вакцині на платформі мРНК. 

Також керівник Департаменту охорони здоров’я спростував фейки стосовно виникнення тромбозу після вакцинації.  

  • Наразі відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca в надзвичайно рідкісних випадках можуть бути пов’язані з розвитком тромбозу. Наразі мова йде про можливий зв’язок! А не про доведений. Йдеться про одну людину із 50 тисяч у віці до 50 років, тобто вірогідність складає 0,002%, та про одну людину на 100 тисяч віком від 50 років – вірогідність 0,001%. У той самий час частота утворення тромбів, як за важкого, так і за легкого перебігу COVID-19, значно вища, ніж через вакцинацію, - наголосив Олексій Кулинич. 

Влада області закликає людей перевіряти інформацію, щоб не натрапити на фейки та вакцинуватися!


Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області