Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки роботи Управління стратегічних галузей виробництва облдержадміністрації у 2021 році

13 січня 2022 - 19:06

1) Збільшення об’ємів виробництва

Запорізька область є одним з найбільш розвинених промислових регіонів України із значним виробничим потенціалом. За обсягами реалізації промислової продукції область займає 4 місце серед регіонів України.

Після двох років скорочення обсягів промислового виробництва (в 2019 році на 4,6 % та у 2020 році на 8,8 %), з 2021 року відбувається збільшення обсягів промислового виробництва. У січні-жовтні 2021 року порівняно із січнем-жовтнем 2020 року індекс промислової продукції склав 105,6 %. Зростання обсягів виробництва забезпечили такі галузі виробництва:

  • добувна промисловість і розроблення кар’єрів на 3,8 %;
  • виробництво хімічних речовин і хімічної продукції на 5,2 %;
  • виробництво гумових і пластмасових виробів; іншої неметалевої мінеральної продукції на 11,0 %;
  • металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів, крім машин і устаткування на 3,3 %;
  • машинобудування на 15,8 %;
  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 11,9 %.

2) Меморандум про співробітництво

05.10.2021 підписано Меморандум про співробітництво між державною службою геології та надр України, Запорізькою обласною державною адміністрацією та Запорізькою обласною радою. Виконання Меморандуму забезпечить доступ до інформаційної бази наявних запасів корисних копалин та буде сприяти розвитку територій області у галузі їх видобування.

2) Нові напрямки у промисловості

Запорізька медицина катастроф, медичний хаб, створений на базі обласної клінічної лікарні, отримали все необхідне для задоволення потреб аеромедичної евакуації - 22.10.2021 презентовано вертолітний майданчик на території Запорізької обласної клінічної лікарні та вертольот Мі-2МСБ-1 АТ «Мотор Січ» для санавіації.

Переваги вертольоту Мі-2МСБ-1 полягають у можливості цілодобового чергування в простих та складних метеоумовах. Конфігурація салону забезпечує можливість встановлення медичного обладнання, що відповідає устаткуванню автомобіля швидкої медичної допомогу класу С (реанімобілю).

Завдяки можливості безангарного зберігання підльотний час з вертольотодрому «Мотор Січі» на злітний майданчик обласної лікарні становить лічені хвилини.

Крім того, вертоліт Мі-2МСБ-1 здатний проводити роботи в гірських районах по всій території України (дозволяється зліт/посадка з високогірних площадок на висоті до 2500 м).

Вертоліт здатний транспортувати пацієнта, двох лікарів та супроводжуючого.

3) Забезпечено безперебійне електропостачання ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та ЗДП «Кремнійполімер»

ЗДП «Кремнійполімер» та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» є об’єктами підвищеної небезпеки першого класу, які зберігають на своїй території особливо небезпечні речовини. У зв’язку з несплатою значних сум заборгованостей за електроенергію ці підприємства періодично стикаються з загрозою відключення їх від електропостачання, що може призвести до екологічної катастрофи державного рівня з втратами населення, а у випадку ТОВ «ЗТМК», також, до втрати унікального та єдиного підприємства з виробництва титану губчатого в Україні та Європі.

Облдержадміністрацією шляхом проведення нарад, перемовин, направлення відповідних звернень як до органу управління так і до ПАТ «Запоріжжяобленерго» забезпечено безперебійне електропостачання ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та ЗДП «Кремнійполімер».

4) Кисень для лікарень

Стрімке поширення коронавірусної хвороби щодня ставить під загрозу життя людей. Щодня маємо невтішну статистику і по кількості захворілих і по кількості померлих. Для одужання пацієнтів зі складним перебігом коронавірусної хвороби необхіно використання кисню.

На території Запорізької області три промислові підприємства виробляють кисень - Командитне товариство «ТОВ «Запорізький автогенний завод» і компанія» потужністю 2,5 т на добу, ПАТ «Запоріжсталь» потужністю 70 т на добу та ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК Енергоатом» потужністю 0,4 т на добу. Ці підприємства забезпечують кисенем як медичні заклади Запорізької області так і, за потреби, лікарні м. Нікополь, м. Геничеськ, м. Київ, м. Суми, м. Херсон, м. Миколаїв та інші міста України.

Для недопущення перебоїв у роботі Запорізького автогенного заводу та вчасного відвантаження медичного кисню для потреб медичних закладів вирішено питання забезпечення підприємства робочою силою шляхом залучення військовослужбовців Національної гвардії України для постійного перебування в якості допоміжної сили з організації виробництва та відвантаження медичного кисню.

5) Мотор Січ. Лопаті для Збройних сил України.

Україна стала п’ятою країною у світі, яка виготовляє композитні лопаті для гелікоптерів Мі-8 та Мі-24. Випуск цих сучасних деталей розпочали в 2021 році на запорізькому авіапідприємстві АТ «Мотор Січ».

Композитні лопаті легші та мають більший ресурс використання, ніж старі – металеві. Перші комплекти таких лопатей АТ «Мотор Січ» виготовили на замовлення Міністерства оборони України. І їх вже отримали військові авіапідрозділи Збройних Сил України.

Освоєння виробництва лопатей до гелікоптерів стало останнім кроком до повного замкненого циклу виробництва вітчизняних гелікоптерів.

6) Нові шахти на Запорізькому залізорудному комбінаті

20.10.2021 на ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» відкрито будівництво Південного вентиляційного стволу № 2, який забезпечить необхідні режими провітрювання та дозволить збільшити обсяги видобутку руди на Переверзівському родовищі з сьогоднішніх 0,5 млн т на рік до 2 млн тонн на рік.

Реалізація цього унікального і масштабного проєкту в гірничо-металургійній галузі дозволить забезпечити:

  • стабільно високе виробництво до 2055 року;
  • створення 1 000 нових робочих місць на підприємстві та близько 500 робочих місць в суміжних галузях;
  • збільшення податкових відрахувань до бюджетів всіх рівнів.

Перший етап з бюджетом 69,4 млн доларів передбачає будівництво ствола з головною вентиляторною установкою до горизонту 340 м до 2023 року, другий етап реалізації з бюджетом 12,2 млн доларів передбачає поглиблення стволів до горизонту 640 м в термін до 2033 року.

7) Погашено заборгованість із заробітно плати

Погашено заборгованість із заробітної плати 6 економічно-активних промислових підприємства на загальну суму 28,6 млн грн, а саме: КП «Науково-виробничий комплекс «Іскра» 16,8 млн грн, ПрАТ «Завод металоконструкцій Укрсталь Запоріжжя» 5,8 млн грн, ТОВ НВП «Дніпроенергосталь» 4 млн. грн, ПП «ЕЛТІЗ» 1,2 млн грн, ТОВ «ЗАЗОСНАСТКА» 616 тис. грн, ТОВ «Експертно-технічний центр промислової безпеки» 99,3 тис. грн.

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ