Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

«Довідник безбар’єрності» заговорив українською жестовою мовою

27 січня 2022 - 10:50

Чому правильно говорити «люди старшого віку» замість «старенькі», «крісло колісне» замість «інвалідний візок», «людина з інвалідністю» замість «інвалід», пояснює «Довідник безбар’єрності» – перший у країні сайт-словник і посібник з нової етики спілкування без ярликів та стереотипних чи образливих термінів.

Як зазначила перша леді Олена Зеленська на сторінці Facebook, тепер цей проєкт, присвячений безбар’єрній комунікації, і сам стає безбар’єрним.

«Він заговорив українською жестовою мовою. Навіть більше – ця мова збагатилася новими словами, коли ми з Громадський Рух «Соціальна єдність» та ГО «Безбар'єрність» взялися до роботи. Бо з’ясувалося, що для деяких понять, наприклад фемінітивів, у ній досі не було позначень. Довелося креативити, шукати рішення в інших жестових мовах. Дякуємо нашим перекладачам за новаторські творчі рішення», – йдеться в повідомленні.

Щоб скористатися перекладом, заходьте на сайт Довідника https://bf.in.ua, відкривайте будь-яку публікацію, тисніть на віджет угорі – синій кружечок із зображенням рук, і з’явиться віконечко з перекладачем.

Для користувачів, які сприймають інформацію на слух, передбачено аудіодескрипцію. Схема користування така сама, тільки треба  увімкнути звук на своєму гаджеті.

І це не всі новини. Довідник виходить за межі України – тепер він доступний ще й англійською та російською. Важливо, щоб знання про безбар’єрність отримали люди з іншим культурним кодом.

Отже, як і було задумано, Довідник став живим організмом, який постійно оновлюється, доповнюється, збагачується досвідом небайдужих людей. Скоро чекаємо на друковану версію й не тільки.

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області