Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На підприємствах регіону та м. Запоріжжя хімічно небезпечні речовини знаходяться під посиленим контролем

21 березня 2022 - 11:35

Запорізька область входить до числа промислових лідерів, які складають основу індустріального потенціалу України. На території області зосереджені практично всі основні галузі промисловості. Основу складають металургійний та енергетичний комплекси. На території області зареєстровані хімічно-небезпечні підприємства, технологічний процес яких  використовує  хімічні речовини - хлор, аміак та інші.

Після початку вторгнення російської федерації  всі ці підприємства перейшли у режим посиленого контролю за умовами використання та зберігання хімічних речовин 1-4 класу небезпеки. Наприклад, частиною об’єктів вжито заходів щодо максимальної мінімізації ризиків -  аміак практично весь стравлено через ємності з водою. Таким чином загрози від витоку аміаку ліквідовано.

На тих об’єктах, де виробничий процес цього не дозволяє, а обсяги хімічних речовин  достатньо великі – до спеціалізованих служб підприємств для посилення контролю долучена СБУ. 

Ще раз нагадуємо про дії населення у випадку хімічної небезпеки

Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки:

  • ·Уникайте паніки. Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватяно-марлеву пов’язку та найпростіші засоби захисту шкіри (плащ, прорезинену накидку, гумові чоботи).
  • ·За можливості негайно залиште зону хімічного забруднення.
  • ·Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте його! Зменшіть можливість проникнення НХР – небезпечних хімічних речовин  (парів, аерозолів) у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах.
  • ·Чекайте повідомлень від органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку.
  • ·Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону, не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки.
  • ·Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.
  • ·Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та літнім людям. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
  • ·Залишаючи приміщення (квартиру, будинок), вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.
  • ·Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру, та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація НХР.
  • ·При підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини (чай, молоко, сік, воду) та звернутися до медичного закладу.
  • ·Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, за можливості прийміть душ.
  • ·З прибуттям на нове місце перебування, дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна