Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада оперативно реагує на викрадення людей та робить усе можливе задля їх скорішого повернення (ВІДЕО)

29 березня 2022 - 13:05

Уповноважена особа з питань дотримання норм Міжнародного права щодо цивільних громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які протиправно затримані і утримуються окупаційними силами рф в ув’язненні, а також тих, що зникли безвісти Антоніна Шостак розповіла про алгоритм дій у разі викрадення людини окупантами. 

 

  • Вчора поступила заява щодо викрадення нашої журналістки Ірини Дубченко. Хочу звернутися до близьких та рідних. Відповідне реагування на сьогодні здійснено. Вказана інформація передана у відповідні структури. Я розумію, що люди хочуть почути певні алгоритми, механізми дій, але з метою дотримання захисту  персональних даних, ми не можемо розголошувати цю інформацію. Ця інформація надається лише близьким та рідним та правоохоронним органам. Що стосується викрадень посадових осіб, а саме мера Матвєєва, Прийма, я хочу зазначити, що було відкрито кримінальні провадження, триває досудове розслідування, відповідними органами СБУ здійснюється ряд заходів у межах досудового розслідування і відповідне реагування здійснюється державними структурами шляхом направлення відповідних листів Уповноваженого з прав людини і комітету з дотримання прав людини при ООН. 

 

Важливо зазначити, що у Запорізький ОВА була створена робоча група, яка займається питаннями дотримання норм Міжнародного гуманітарного права щодо цивільних громадян, які потрапили в полон російських окупантів. Зокрема, працює гаряча лінія, куди може звернутися будь-який громадянин України, іноземець або особа без громадянства.

  • Хочу зазначити, що збільшилась кількість цивільних громадян, які викрадаються та незаконно утримуються російськими військами. Також хочу звернути увагу, що збільшилися випадки шахрайських дій з боку осіб, які намагаються скористатися чужим горем. Перш за все, звертаюсь до громадян Запоріжжя та області. Не погоджуйтесь на будь-які сумнівні пропозиції, які надходять вам щодо обміну ваших близьких та рідних з боку осіб, які телефонують та пишуть вам. Питаннями обміну цивільних осіб, відповідно до Женевської конвенції та до норм українського законодавства, норм міжнародного права займаються державні установи та установи, які безпосередньо уповноважені згідно нашого законодавства, - зазначила Антоніна Шостак.

 

Телефон гарячої лінії 0800 503 508. 

 

Переглянути відео можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=eGl5u9CKYDY 


 

Департамент культури та інформаційної політики


 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі