Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Окуповані території Запорізької області мають бути звільнені (ВІДЕО)

25 квітня 2022 - 15:00

Під час етеру телеканалу “Прямий” очільник ЗОВА Олександр Старух розповів про ситуацію в області та наголосив на необхідності швидкого звільнення територій.

З початку бойових дій в Україні Запорізька область постійно зазнає атак. Вони не припинялися, лише змінювалась їх інтенсивність. Військовослужбовці ЗСУ тримають оборону.

Останній час активізувалися зіткнення на східній ділянці по кордону з Донецьком. Також відбуваються регулярні обстріли Оріхова, Комишувахи та громад навколо них, зокрема, Степногірської ТГ.

Олександр Старух зазначив, що ОВА тримає постійний контакт з людьми за лінією зіткнення. Попри події, юридичний статус територій не визначений як окупований. Органи місцевого самоврядування у обмеженому обсязі, але виконують свої повноваження. Наскільки це можливо, постачається електроенергія та працює водопостачання, працюють й  комунальні заклади.

- Там, де швидко були захоплені території, менше руйнувань, але люди під тиском. Фактично, терористи окупували наші території. Там, де були бойові зіткнення, є інформація про злочини і про вбивства, але дістатися туди наразі неможливо, - пояснив очільник ЗОВА. 

Також відомо, що не всі жителі окупованих територій змогли виїхати. У цих населених пунктах гинуть люди.

- У Кам’янському люди вийшли на город, прилетів снаряд і три людини -  вся сім’я загинула, - повідомив Олександр Старух.

По територіям з початку війни було зафіксовано випадки колабораціонізму. На цих людей порушуються карні справи. Кожен з колаборантів понесе відповідальність. Є люди, які зрадили своїй присязі або громадянському обов’язку. Але більшість посадовців, депутатів та керівників комунальних закладів продовжують виконувати свої обов’язки у правовому полі України.

- Ми маємо досвід Донецької області, затягувати ситуацію з деокупацією не варто.Треба якомога швидше звільняти ці території, - підкреслив Олександр Старух.

Наразі комунікація між деякими територіями ускладнена через негоду, не було можливості проїхати по більш безпечній дорозі, на іншій дорозі активізувалися бойові дії. Кількість транспорту зменшилась в 5-7 разів, а це невчасно довезена гуманітарна допомога. Також окупанти не полишають спроб дискредитувати ЗСУ за допомогою обстрілів населених пунктів Василівського району. Такі провокації відбуваються регулярно.

Більше детально у відео: 

 

   


Департамент культури та інформаційної діяльності

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»