Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: На окупаційні війська очікує новий Нюрнберзький процес

13 травня 2022 - 21:45

Очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух традиційні підсумки тижня розпочав з інформації про загострення ситуації на фронті.  

Минулого тижня загарбники дещо змінили тактику та почали інтенсивніше обстрілювати населені пункти області. Ракетні удари завдали значної шкоди селам та селищам.

  • Якщо говорити про Оріхів, там поцілили в лікарню. Який сенс стріляти в лікарню? Кожен дасть відповідь. Це порушення правил ведення війни. Відповідно, були постраждалі - 10 поранених, - повідомив Олександр Старух.

Що стосується обстрілів Комишувахи,    Олександр Старух за збігом обставин саме перебував у цей час поблизу місця обстрілів.

  • Зранку одна ракета була і потім півтора десятка прильотів ракет без точного наведення. У них розльот на сотні метрів. Жодного військового сенсу бомбардувати населений пункт не було. Залякати людей? Так. Зруйнувати, вбити? Є один загиблий чоловік та троє мирних людей поранені, - заявив Олександр Старух.

Як вважає очільник ЗОВА, жодного військового сенсу не було і у запуску ракети, яка вибухнула на острові Хортиця і знесла там дерева. Стареньку крилату ракету запустили по руслу Дніпра. На щастя, ніхто не постраждав. Після аналізу траекторії виявилося, що військових об’єктів далі по курсу не було, тому метою цього вибуху було лише залякування мирного населення.

Говорячи про безпекову ситуацію та можливість повернення запоріжців з безпечніших регіонів додому, очільник ЗОВА висловив свою думку:

  • У Києві  бойові дії припинилися, російські війська відведені за північний та північно-східний кордон України, тому люди повернулися, а бої у Запорізькому напрямку тривають, тож  повертатися людям ще зарано. 

Олександр Старух закликав людей не піддавати загрозі себе і своїх близьких та не поспішати з поверненням. 

Говорячи про можливості звільнення тимчасово окупованої частини Запорізької області, керівник ЗОВА зазначив, що наразі основні бойові дії  відбуваються на Донбасі. Військове командування приймає рішення виходячи з військової обстановки.  На цьому напрямку захищають Україну і військовослужбовці з Запорізької області.

  • Переконаний, що бажання, сил і засобів у нас достатньо. Допомога з заходу надходить, підрозділи готуються щоденно, а ми всі бажаємо, щоб найшвидше повернулися наші території, що опинились в окупації, - підкреслив Олександр Старух.

Крім цього, очільник ЗОВА нагадав про допомогу та підтримку, яку надають наші іноземні партнери. Так, Україна та, зокрема, Запорізька область отримала від Ілона Маска партію Starlink. Ця глобальна супутникова система дуже допомагає державі у боротьбі з ворогом. Також суттєво впливає на загальну ситуацію у країні нещодавно підписаний ленд-ліз. Наразі США погодила цю програму, розширивши її.  Очільник ЗОВА підкреслив, що це в першу чергу дипломатична перемога Президента України Володимира Зеленського, а сам ленд-ліз - це запорука того, що у нас завжди буде зброя та інші необхідні для захисту засоби. 

Також Олександр Старух вчергове нагадав про важливість фіксації злочинів для їх подальшого відшкодування:

  • Якщо відбулось руйнування вашої власності, навіть розбите скло - потрібно фіксувати та подавати у поліцію заяви. Все що розбито, має бути відшкодовано коштом ворога. Ми переконані, що буде новий Нюрнберзький процес, і все, що розвалено у нас, наші хати, наші дороги - усе буде відновлено за рахунок росії. Але для цього потрібно фіксувати усі збитки вже сьогодні, - зауважив керівник ЗОВА.

До програми відбудови потрібен такий самий системний підхід, як і до програми “Велике будівництво”. Першочергово, буде оцінено всі збитки та проаналізовано потреби населення. Керівник ЗОВА зазначив, що відбудова почнеться одразу після звільнення області. У цьому регіону допоможуть країни-партнери.

Запоріжжя стало прихистком для багатьох людей. Через місто проїхало чверть мільйона біженців, з них близько 50 тисяч людей зареєстровані, як внутрішньо переміщені особи. Олександр Старух упевнений, що території,  на яких мешкали ці люди, будуть відновлені. Окрім цього, посадовець зазначив, що важливим завданням зараз є стабілізація роботи підприємств. Це потрібно для швидкого повернення економічного потенціалу регіону після завершення війни.

Торкнувся очільник ЗОВА і ситуації з колаборантами з окупованих територій:

  • Коли людина порушує українське законодавство, то порушується кримінальна справа, і вона буде нести відповідальність по всім нормам закону, як відплату за зраду батьківщини і людей. На зрадників  чекає лише зневага та карна відповідальність. 

Поінформував Олександр Старух і про теракт, який днями попередила Служба безпеки України у Запоріжжі, та закликав містян невідкладно інформувати правоохоронців про можливі загрози. 

Наприкінці керівник Запорізької ОВА розповів про культурну складову та які можливі зміни зазнає ця сфера у зв’язку з війною:

  • Будуть нові історії, головне - зберегти наш потенціал і примножити його. Сьогодні діячі нашої культури працюють у гуманітарному хабі, займаються волонтерською діяльністю для того, щоб допомогти не тільки словом, а й справою. Так само виїздять на передову. Наші творчі колективи виступають перед хлопцями, щоб підняти їм настрій. Таким чином, ми захищаємо нашу землю, у тому числі й культуру, - підкреслив Олександр Старух.




Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою