Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух розповів про обстріли Запорізької області (Відео)

25 червня 2022 - 08:30

З самого початку війни Запорізька область стримує ворожі сили та не дає просунутися їм вглиб країни. В ніч з 23 на 24 червня загарбники з систем реактивного залпового вогню обстріляли населені пункти, дотичні до обласного центру. Про наслідки обстрілів у ефірі телемарафону FreeДОМ розповів очільник ЗОВА Олександр Старух.

  • Вночі було обстріляно Балабино та Малокатеринівку. Стріляли з систем реактивного залпового вогню по житловим кварталам, цивільним будівлям. Вели вогонь з Василівки, з вулиць, де мешкають люди. Окупанти під прикриттям цивільних обстрілюють цивільну інфраструктуру, де немає жодного військового об’єкту, - повідомив Олександр Старух.

Внаслідок обстрілів смертельних випадків не зафіксували, було декілька поранених людей, від обстрілу померла собака. Місце обстрілу навіть теоретично не могло бути військовим об’єктом, оскільки це житлова забудова, звичайні вулиці та оселі з городами та маленькими господарствами.

  • Це або акції залякування, або вороги косорукі, косоокі. Скоріш за все, це саме спроба залякати людей. Відстрілялись та швидко втекли. Якби це був день, то були б значні втрати, - пояснив очільник ЗОВА.

Окупаційні війська окрім привласнення та вивезення минулорічного врожаю зернових та цьогорічного врожаю овочів, фруктів, ягід вже планують зібрати цьогорічний врожай озимих культур. Вивозять цей врожай через Крим. Фермерів намагаються силою примусити зібрати врожай, обіцяючи віддати частину з їх законної власності.

  • У окупованих територіях трапляються випадки видачі фальшивих грошей. На колаборацію переважно погоджуються люди, яких звільнили за корупцію, засуджені, колишні представники правоохоронних органів. Вони ведуть свою діяльність як бандити, крадуть там, де це можливо. Яка влада, такі і гроші, фальшива влада – фальшиві гроші. Псевдо влада роздає  папірці, - заявив Олександр Старух.

Інформація про викрадення сонячної електростанції у Токмаку ще не отримала офіційного підтвердження, після перевірки та отримання доказів про це буде повідомлено окремо. 

  • Запорізька область була лідером не тільки по атомній енергетиці. У нас великі потужності вітроелектростанцій, це майже гігават потужностей. Також сонячні електростанції у Токмаку, Дніпрорудному та інших територіях, які наразі тимчасово окуповані. Вивезти електростанцію - це великий обсяг робіт. Від загарбників можливо очікувати чого завгодно, вони крадуть все, що працює – побутову техніку, обладнання, комбайни, - пояснив очільник ЗОВА.

Попри заяви про бажання провести референдум, окупаційна влада не має на це ресурсу, оскільки місцеве населення у переважній більшості відмовляється співпрацювати з ними. Через це загарбники вимушені залучати адміністративний ресурс та спеціалістів з інших окупованих територій або з віддалених регіонів своєї держави. 

Попри всі труднощі, Запорізька область буде продовжувати стримувати навалу загарбників.

 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області