Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Окупанти знімають пропагандистські ролики та порушують права мирних мешканців: очільник ЗОВА про ситуацію в регіоні

13 липня 2022 - 11:30

У рамках спільного проєкту Сніданок 1+1 та ТСН.UA “Розмова про важливе”, очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух розповів про воєнну ситуацію в регіоні та її вплив на життя людей. 

Керівник ЗОВА нагадав, що загальна військова ситуація в регіоні не змінюється, а лінія зіткнення пролягає через населені пункти Кам’янське, Степногірськ, Оріхів та напрямок Гуляйполе-Пологи. За минулу добу тут відбулось понад 60 артилерійських обстрілів, у результаті чого постраждала низка цивільних будівель. Що стосується наступу на Запоріжжя, ворог протягом трьох місяців намагається просуватися у цьому напрямі, однак через недостатнє накопичення сил постійно зазнає невдач. 

Що стосується роботи АЕС, наразі два її блоки продовжують функціонувати. У той же час, представники рф продовжують чинити тиск на працівників станції. Зокрема, вчора російські пропагандисти примушували співробітників станції брати участь у зйомках сюжету для російського телебачення, аби ввести людей в оману щодо ситуації на підприємстві. Крім цього, у місті Енергодар продовжується викрадення людей та порушення прав місцевого населення. 

Говорячи про евакуацію мирних мешканців з потенційно небезпечних територій, Олександр Старух зазначив, що легальних “зелених коридорів” наразі немає. Адже вони мають офіційно узгоджуватись з обома країнами, а також супроводжуватись Червоним Хрестом. 

  • До того моменту і зараз люди просто виїжджають на свій страх і ризик, минаючи лінію зіткнення. Організовано взяти і сісти, щоб поїхали автобуси, як це було з маріупольчанами в березні-квітні, наразі неможливо. Останні організовані колони випустили на початку травня з мешканцями Маріуполя та Азовсталі. Тобі цей зелений коридор був під прапором ООН та Червоного Хреста.

Наразі люди мають можливість виїхати з тимчасово окупованих територій самотужки. Зокрема, за минулий місяць вдалось евакуюватися майже 40 тисячам осіб із Запорізької та сусідніх областей, 35 тисяч з них - люди з тимчасово окупованих територій. Зараз в регіоні зареєстровано вже 96 тисяч ВПО. З обласного центру також виїхала значна кількість людей, однак багато вже повернулась додому. Олександр Старух закликав людей перечекати до повної стабілізації ситуації у віддалених від лінії фронту місцях, а тих, хто евакуюється зараз - виїжджати у більш спокійні регіони. 

Ситуація на тимчасово окупованих територіях залишається складною. Там органи нашої влади продовжують здійснювати свої повноваження в обмеженому обсязі. Заклади медицини та сфера ЖКГ продовжують функціонувати, школи та дитячі садки наразі не працюють. На території присутні представники військових угрупувань л/днр, росгвардія і т.д. Вони здійснюють терор та протиправні дії: грабують, нищать та викрадають людей. Особливо страждають фермери Запорізької області, яких окупанти примушують до колаборації, нищать та крадуть їх врожай.


Департамент культури  та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів