Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Треба тримати стрій і далі рухатись у напрямку перемоги»

9 серпня 2022 - 14:00

У етері «Media Center Ukraine» очільник ЗОВА Олександр Старух розповів про ситуацію на ЗАЕС, діях колаборантів на тимчасово окупованих територіях та про подальші плани обласної влади.

  • Всі розуміють складність ситуації. Внаслідок обстрілів регулярно виникають проблеми, пов’язані з безпекою функціонування атомної станції. Знаходження на об’єкті підвищеної ядерної небезпеки озброєних людей з боєкомплектом ставить під загрозу життя сотен мільйонів людей. Наразі ситуація не змінилася. У минулому році працювало 6 блоків, найбільша у Європі на той момент працююча   АЕС. З початком війни залишились працювати 3 енергоблоки. Після чергових обстрілів було пошкоджено лінії електромереж, які виводять енергію зі станції, об’єкти самої станції. Оператори були вимушені знизити потужності до 1000 МВт, нещодавно було 2800 МВт. Приблизно 130 МВт станція споживає на власні потреби, інша енергія продовжує надходити у енергосистему України, - повідомив Олександр Старух.

Сам блок атомної станції добре захищений, проте Україна не може гарантувати безпеку через знаходження на ній озброєних осіб та неможливістю передбачити їх наміри. Поки що радіаційний фон зберігається на рівні природного.

  • У нас на станції є сховище відпрацьованого ядерного палива. Там не такі потужні захисні системи, як на блоках атомної станції. Небезпека існує. Заяви щодо цілеспрямованих знищень -  це  більше схоже на ядерний шантаж. Вітром ніхто не керує, він може понести хмару куди завгодно, - застеріг очільник ЗОВА.

На території ЗАЕС розміщено артилерійські  установки, за допомогою яких завдають удари через Дніпро. Сили загарбників використовують територію станції для обстрілів Нікополя, прикриваючись ядерним об'єктом.

  • Методи шантажу в російській політиці сталі. Вони залякують, розповідають про потужність. Зараз лякають своєю неадекватністю. Станцію використовують для обстрілів. Нам важливо, щоб міжнародні інституції підключилися і станція була демілітаризована. Це важливо для безпеки всього людства. Чорнобиль привів до зникнення СРСР. Нам важливо, щоб була повна безпека, - підкреслив Олександр Старух. 

На тимчасово окупованих територіях продовжує спостерігатися тиск на населення з метою легімітизувати окупаційну владу країни-терориста.

  • Слово “референдум” не слід застосовувати до подій на тимчасово окупованих територіях. Це піар-акція. В Україні ніхто референдум під час війни не оголошував і провести за законодавством не може. В росії в законодавстві немає нічого про референдуми. Є спеціальна інформаційна операція, залучені спеціалісти, стягнуті всі можливості тиску на населення. Окупант в повному обсязі використовує терористичні засоби, наразі 461 людина викрадена, 198 залишаються у заручниках, - зазначив очільник ЗОВА. 

Запорізька область продовжує страждати від регулярних обстрілів. Найгарячіший напрямок - це кордон Запорізької та Донецької областей.

  • Сьогодні вранці продовжились обстріли Гуляйполя, Оріхівської громади та Кам’янського. Найгарячіше було у Гуляйполі та східніше. Відбувається періодичне накопичення сил на Запорізькому напрямку. Буває, що накопичують сили, а потім перекидають їх на Донецький чи Херсонський напрямок. Військове командування оцінює вірогідність нападу як не високу, але не неможливу, - повідомив Олександр Старух.

Найважливішим у планах обласної влади є укріплення оборони області, продовження роботи з облаштування гуманітарних хабів, евакуації населення. Дуже великий обсяг робіт проводиться з підготовки до опалювального сезону. Також опрацьовуються питання навчального процесу.

  • Роботи вистачає. Всі методично працюють, ніхто руки не склав. Розуміють, що треба тримати стрій і далі рухатись у напрямку перемоги, - підсумував очільник ЗОВА.

Більш детально у відео:

 

   

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області