Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мешканцям Запоріжжя, які втратили житло внаслідок бойових дій, нададуть грошову компенсацію.

24 січня 2023 - 12:00

За ініціативою Запорізької обласної військової адміністрації під головуванням керівника ЗОВА Олександра Старуха з залученням  представників міської влади пройшла нарада з приводу зруйнованого житла та компенсації постраждалим.

Війна завжди приносить руйнування та страждання. Запорізький регіон з початку повномасштабного вторгнення потерпає від обстрілів. Значних втрат несе й житловий фонд.

За інформацією Запорізької міської ради з початку воєнних дій на території обласного центру внаслідок ракетних ударів постраждало 505 багатоповерхівок. З них, значних пошкоджень зазнали 8 будинків - 146 квартир зруйновано та 139 стали непридатними для життя. Що стосується приватного сектору, ворог повністю знищив 12 будинків, ще 338 зазнали ушкоджень різного ступеня.

Так, за висновками спеціальної комісії через сильні ураження конструкцій багатоквартирний будинок по вул. Зестафонській не підлягає відновленню. Згідно з рішенням експертизи, інші 7 будинків ще можна реконструювати.

Щоб розпочати необхідні роботи з відновлення, потрібно розробити проєктно-кошторисну документацію. Для будинку по вул. Кияшка цей процес вже завершено та відомо приблизну вартість для реконструкції – 60 мільйонів гривень. Наразі мешканцям постраждалих будинків надали будівельні матеріали для закриття вікон, а комунальники прибирають пошкоджені та зруйновані частини будівель.

  • У Запорізькій області ведеться системна робота з надання допомоги постраждалим внаслідок бойових дій. Проблема складна, її неможливо швидко вирішити, вона потребує комплексного підходу та кропіткого планування. Нам необхідно визначити точну кількість людей, які потребують допомоги та оперативно її надати. Від нас чекають конкретних управлінських рішень. Люди проводили багато років у своїх оселях, вкладали свої сили та кошти, а їх позбавили всього, - наголосив Олександр Старух.

Громадськість почувши інформаційну маніпуляцію з приводу виплат постраждалим від влучання ракети у м. Дніпро почала ставити питання з приводу наявності аналогічних виплат у Запоріжжі та області. Попри схожі випадки руйнувань та гучні заяви можновладців у інших містах України, компенсації постраждалим можливо отримати лише після ухвалення відповідного рішення та виділення коштів з Резервного фонду України. Для позитивного результату необхідно зібрати повний пакет документів, які підтверджують руйнування житла. 

Разом з цим, міська влада розробила проєкт комплексної програми соціального захисту населення Запоріжжя. Постраждалим буде виділено разову грошову допомогу, а також щомісячно нараховуватиметься фінансова допомога у вигляді 10 тисяч гривень, для пільгових категорій населення - 15 тисяч гривень. Виплати розраховані до повного відновлення житла  постраждалих осіб. Обласна влада тримає на контролі підтримку постраждалих.


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат