Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Місцеві бюджети регіону отримають дотацію з державного бюджету

17 березня 2023 - 16:00

Про доплати з державного бюджету задля збалансування бюджетів територіальних громад Запорізької області (дотації) розповів директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Медвідь на традиційному заході “День громад”, який відбувся під головуванням очільника ЗОВА Юрія Малашка.

Так, в Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» передбачена додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв'язку з повномасштабною збройною агресією російської Федерації в сумі 23,9 млрд грн. Вона спрямовується на вирівнювання диспропорцій у місцевих бюджетах, які виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією російської Федерації. Порядок та умови надання дотації визначені постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1477.

Відповідно до зазначеного порядку, перший етап - це розподіл додаткових коштів здійснюється з урахуванням кількості внутрішньо переміщених осіб та фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб до відповідного місцевого бюджету у 2022 році, а другий - щоквартальний розподіл дотації з урахуванням фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб у 2023 році.

Директор профільного Департаменту зазначив, що 10 березня Кабінетом Міністрів України затверджено перший етап розподілу цієї дотації місцевим бюджетам в сумі 10,2 млрд гривень, в т. ч. Запорізька область отримала 1,297 млрд грн (розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.03.2023 № 209-p). Дотацію отримали  65 громад з 67  безпосередньо на свої рахунки. 

Сергій Медвідь зазначив, що у подальшому Кабінетом Міністрів України буде здійснюватися другий етап розподілу додаткової дотації. Ті місцеві бюджети, по яких продовжиться зменшення надходжень податку на доходи фізичних осіб у 2023 році у порівнянні з 2022 роком, також будуть щокварталу отримувати компенсацію на суму зменшення.

  • Дотація не має окремо визначеного цільового спрямування. У зв'язку з цим пропонується її спрямовувати на утримання закладів соціально-культурної сфери, зокрема на виплату заробітної плати, а також на програми тероборони, підтримки військових підрозділів та цивільний захист населення, - додав посадовець.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області