Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Обласна влада опікується покращенням надання населенню публічних послуг

25 квітня 2023 - 15:00

На нараді очільника ЗОВА Юрія Малашка з керівниками структурних підрозділів ОДА та начальниками військових адміністрацій населених пунктів обговорили проблемні питання у сфері надання публічних послуг та доступу до державних електронних реєстрів.

Так, в.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Грабчилєва наголосила, що тимчасова окупація більшості районів області негативно вплинула  як на мережу, так і на обсяги надання адміністративних послуг: насьогодня функціонують лише 26 об'єктів мережі ЦНАП. 

Серед основних проблемних питань функціонування ЦНАПів є невідповідність критеріям, визначеним Примірним регламентом їх роботи. 

Це, зокрема, порушення норм безбар'єрності, недотримання нормативно визначеного графіку надання послуг тощо.

  • Переважно відкриття ЦНАПів відбувалося у стислі терміни, які були визначені на державному рівні. Через це, більшість працюючих центрів натепер не мають необхідних інформаційних матеріалів надрукованих шрифтом Брайля, спеціальних технічних засобів або інших каналів комунікації для обслуговування осіб з особливими потребами. Досі залишається актуальною проблема відсутності пандусів, сходів з поручнями, санвузлів облаштованих відповідно до потреб, - зазначила Людмила Грабчилєва.

В умовах сьогодення спостерігається низький рівень кадрового, технічного та матеріального забезпечення ЦНАПів на підконтрольній території. Посадовиця наголосила, що це питання є виключно компетенцією органів місцевого самоврядування, отже має бути на особистому контролі голів громад. 

Людмила Грабчилєва також поінформувала про поточний стан  функціонування на території області державних реєстрів. Наразі 19 громад області мають доступ до 66  основних реєстрів. Питання сприяння відновленню доступу до реєстрів та розблокуванню дозвільних послуг перебуває на постійному контролі обласної влади. Профільні структурні підрозділи оперативно реагують на звернення громад з означених питань та оперативно їх відпрацьовують з держателями відповідних реєстрів.

Крім цього, директор Департаменту житлово-комунального господарства та капітального будівництва ОДА Віталій Литвиненко нагадав, що відповідно до інформаційного повідомлення проталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) будівельні послуги не надаються для об’єктів, розташованих на території бойових дій, окупації, оточенні, які визначені «Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», зокрема сюди віднесено й всю територію Запорізького району. Попри те, що існує необхідність у відновленні як житлового фонду, так і об’єктів соціальної сфери, систем життєзабезпечення, наразі відсутня можливість здійснення дозвільних та реєстраційних послуг у сфері будівництва. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області