Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ повідомила про підозру ще одному з організаторів псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Мелітопольського району

26 травня 2023 - 11:00

Служба безпеки України продовжує документувати протиправні дії організаторів та учасників фейкового волевиявлення на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

За матеріалами СБУ підозру у колабораційній діяльності отримала депутат Веселівської селищної ради Мелітопольського району восьмого скликання від забороненої в Україні політичної партії «опозиційна платформа – за життя». З початком повномасштабного вторгнення вона зрадила присязі, підтримала  окупаційну владу та пішла з ними на співпрацю. 

Слідчі СБУ оголосили їй про підозру ч. 2 ст. 28 ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Зокрема встановлено, що у серпні 2022 року колаборантка, маючи досвід роботи у виборчих комісіях - раніше займала посаду головного спеціаліста відділу з ведення Державного реєстру виборців Веселівської селищної ради, очолила територіальний штаб «референдуму» Веселівської громади.

Діючи на виконання вказівок окупаційної влади та за підтримки збройних формувань рф, зрадниця провела низку заходів для підготовки та організації проведення вказаного  референдуму, а саме:

- забезпечила інформування мешканців громади, як можливих учасників «референдуму», про підготовку та його проведення;

-  особисто прийняла участь у складанні попередніх списків учасників «референдуму»;

- підготувала бланки бюлетенів для голосування на «референдумі», тощо.

В подальшому, під час проведення фейкового плебісциту вона особисто у супроводі військових рф здійснювала обхід по домівках місцевих мешканців Веселівської громади та збирала голоси. 

У разі незгоди підтримати псевдореферендум, погрожувала місцевим мешканцям  «скаргою» до окупаційних органів та репресіями.

У межах кримінального провадження тривають комплексні заходи із документування злочинних дій і притягнення усіх ворожих поплічників до відповідальності.

За допомогу державі-агресору колаборантці загрожує до десяти років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області