Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Евакуація мирних жителів з прифронтових територій - пріоритет обласної влади

26 травня 2023 - 14:40

Сьогодні в офіційному Медіацентрі при ЗОВА відбувся брифінг директора Департаменту цивільного захисту населення ОДА Андрія Булавінова щодо евакуації населення з зон ведення активних бойових дій. Посадовець розповів про функціонування пунктів прийому внутрішньо переміщених осіб та кількість людей, зареєстрованих у Запоріжжі, як ВПО:

  • Ще до початку повномасштабного вторгнення Департамент цивільного захисту населення розробив плани евакуації територій. Сподівалися, що вони не знадобляться, але через війну довелося їх використати. З перших годин розпочалась вивезення цивільного населення з зони ведення бойових дій, - повідомив Андрій Булавінов.

Як зазначив посадовець, Запорізька область стала пунктом пропуску вимушених переселенців з Херсонської, Донецької та окупованих районів Запорізької області. За підрахунками Департаменту цивільного захисту населення кількість людей, які пройшли через обласний центр сягає понад 500 тисяч осіб. Так, з Бердянського району вдалося виїхати 25 тисячам громадян, з Василівського - більше 49 тисяч осіб, з Мелітопольського - 34 тисячі мешканців, а Пологівського - понад 55 тисяч. Крім цього, близько 100 тисяч жінок та дітей евакуювалися до Запоріжжя з Донецької області та більше 72 тисяч з Херсонського напрямку.

  • Щоденно працювала комісія по евакуації, яка планувала виїзд населення. Розглядали розраховували кількість транспорту, необхідного для вивезення людей. Ворог зупиняв евакуаційні колони, тому вони рухалися під супроводом ДСНС та міжнародних партнерів, - повідомив Андрій Булавінов. 

Окрім основних пунктів прийому в м. Запоріжжі, для реєстрації всіх громадян обласна влада оперативно відкривала додаткові точки, зокрема у Козак-Палаці. В цих закладах людям надавали медичну, психологічну допомогу, а також забезпечували продуктами, надавали прихисток. Для евакуйованих осіб, які вирішили їхати далі, організовували спеціальний транспорт до інших областей. Так, максимальна кількість евакуйованих потягом склада 4130 осіб за добу. Наразі темпи евакуації значно зменшились: щодня приблизно 100 осіб вирушають до Хмельницької та Львівської областей.

  • Всі ми чекаємо на деокупацію, проте готуємось вивозити людей зі звільнених територій, які ворог може обстрілювати. Зараз оновлюємо плани евакуації територій та опрацьовуємо питання транспортного забезпечення, - повідомив директор Департаменту цивільного захисту

Триває евакуація сімей з дітьми з лінії розмежування. Так, в Запорізькій області увагу приділяють Пологівському та Василівському районам, де населені пункти щодня зазнають потужних ударів з боку ворога. Андрій Булавінов підкреслив, що діти це майбутнє країни, тому необхідно докласти максимальних зусиль для їх безпеки. 

Саме заради майбутнього держави українці ведуть боротьбу, а перемога буде за Україною!

 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?