Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада поглиблює співпрацю з міжнародними партнерами

1 червня 2023 - 14:39

Під головуванням першого заступника голови ОДА Геннадія Тімченка відбулась координаційна нарада представників структурних підрозділів облдержадміністрації з представниками Кластерів Управління ООН з координації гуманітарних питань (ОСНА).

На великій зустрічі з владою та волонтерами, учасники місії OCHA детально пояснили структуру та ідеї ООН та її підрозділів. Основна мета організації – мобілізація та координація ефективних і принципових гуманітарних дій у партнерстві з національними та міжнародними акторами.

Представники ОСНА провели презентацію кожного з кластерів місії за напрямками, аби звузити коло питань і надалі направляти волонтерів до потрібної організації. Цього разу представили 7 основних кластерів:

  • харчової безпеки (FSC), що відіграє важливу роль у реагуванні на продовольчі кризи та кризи засобів до існування в надзвичайних ситуаціях. Він також працює над розв’язанням довгострокових проблем, пов'язаних з продовольчою безпекою та засобами до існування, таких як хронічна бідність, зміна клімату та конфлікти. 

  • з питань захисту спеціалізується на наданні цивільному населенню товарів і послуг, таких як правова, психосоціальна, індивідуальна допомога, соціальний супровід, грошова допомога, недопущення вербування дітей в армію та збройні угруповання, розмінування, відновлення власності, підтримка громад, адвокація, а також евакуація.

  • Освіти, який опікується тимчасовими освітніми просторами, психологічною допомогою дітям, підвищенням кваліфікації викладачів та відновленням освітніх закладів.

  • Охорони здоров'я, який усуває прогалини у доступі до медичного обслуговування та планує заходи реагування на надзвичайні події.

  • Питань житла та непродуктової гуманітарної допомоги опікується ремонтом пошкоджених будинків та видачею не продуктових наборів

  • Питань води, санітарії та гігієни (WASH), який опікується доступністю водопостачання, товарів гігієни та утилізації твердих відходів.

  • З питань координації та управління місцями компактного проживання ВПО опікується покращенням умов проживання в місцях колективного проживання шляхом посилення координації та управління. 

Разом з тим, присутніх ознайомили з напрямками, у яких працює кожний кластер, та окреслили коло питань, які не належать до їх повноважень. Так, наприклад кластер Охорони здоров’я не надає безпосередньо послуг з оздоровлення, медичних засобів, фінансової чи кадрового потенціалу. А кластер Питань житла та непродуктової гуманітарної допомоги не проводить ремонт своїми силами та не видає гуманітарну продуктову допомогу. 

Кожен з кластерів залучає міжнародні фонди, які працюють по конкретних напрямках. Наприклад, кластер харчової безпеки (FSC) працює над реалізацією Всесвітньої продовольчої програми ООН. 

Під час зустрічі присутні мали змогу обговорити роботу кожного з кластерів на території області, поділитися своїми зауваженнями та побажаннями. Окремо на обговорення винесли питання допомоги у разі ескалації бойових дій по всій лінії розмежування внаслідок контрнаступу та значного зростання кількості людей, які потребуватимуть допомоги.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області