Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада поглиблює співпрацю з міжнародними партнерами

1 червня 2023 - 14:39

Під головуванням першого заступника голови ОДА Геннадія Тімченка відбулась координаційна нарада представників структурних підрозділів облдержадміністрації з представниками Кластерів Управління ООН з координації гуманітарних питань (ОСНА).

На великій зустрічі з владою та волонтерами, учасники місії OCHA детально пояснили структуру та ідеї ООН та її підрозділів. Основна мета організації – мобілізація та координація ефективних і принципових гуманітарних дій у партнерстві з національними та міжнародними акторами.

Представники ОСНА провели презентацію кожного з кластерів місії за напрямками, аби звузити коло питань і надалі направляти волонтерів до потрібної організації. Цього разу представили 7 основних кластерів:

  • харчової безпеки (FSC), що відіграє важливу роль у реагуванні на продовольчі кризи та кризи засобів до існування в надзвичайних ситуаціях. Він також працює над розв’язанням довгострокових проблем, пов'язаних з продовольчою безпекою та засобами до існування, таких як хронічна бідність, зміна клімату та конфлікти. 

  • з питань захисту спеціалізується на наданні цивільному населенню товарів і послуг, таких як правова, психосоціальна, індивідуальна допомога, соціальний супровід, грошова допомога, недопущення вербування дітей в армію та збройні угруповання, розмінування, відновлення власності, підтримка громад, адвокація, а також евакуація.

  • Освіти, який опікується тимчасовими освітніми просторами, психологічною допомогою дітям, підвищенням кваліфікації викладачів та відновленням освітніх закладів.

  • Охорони здоров'я, який усуває прогалини у доступі до медичного обслуговування та планує заходи реагування на надзвичайні події.

  • Питань житла та непродуктової гуманітарної допомоги опікується ремонтом пошкоджених будинків та видачею не продуктових наборів

  • Питань води, санітарії та гігієни (WASH), який опікується доступністю водопостачання, товарів гігієни та утилізації твердих відходів.

  • З питань координації та управління місцями компактного проживання ВПО опікується покращенням умов проживання в місцях колективного проживання шляхом посилення координації та управління. 

Разом з тим, присутніх ознайомили з напрямками, у яких працює кожний кластер, та окреслили коло питань, які не належать до їх повноважень. Так, наприклад кластер Охорони здоров’я не надає безпосередньо послуг з оздоровлення, медичних засобів, фінансової чи кадрового потенціалу. А кластер Питань житла та непродуктової гуманітарної допомоги не проводить ремонт своїми силами та не видає гуманітарну продуктову допомогу. 

Кожен з кластерів залучає міжнародні фонди, які працюють по конкретних напрямках. Наприклад, кластер харчової безпеки (FSC) працює над реалізацією Всесвітньої продовольчої програми ООН. 

Під час зустрічі присутні мали змогу обговорити роботу кожного з кластерів на території області, поділитися своїми зауваженнями та побажаннями. Окремо на обговорення винесли питання допомоги у разі ескалації бойових дій по всій лінії розмежування внаслідок контрнаступу та значного зростання кількості людей, які потребуватимуть допомоги.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів