Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Обласна влада розширює співпрацю для розбудови безбар’єрного простору

24 серпня 2023 - 15:20

Під головуванням керівниці апарату ОДА Зінаїди Бойко відбувся круглий стіл “Безбар’єрність в дії”, під час якого обговорили актуальні проблеми безбар’єрного середовища та соціальний захист осіб з інвалідністю в період воєнного стану.

"Всі ми з вами розуміємо, що на сьогодні навіть ті будівлі, які мають бути на 100% доступними - не є такими. Мені пощастило взяти участь в семінарі в Кракові, де разом з ізраїльською організацією Access Israel вдалося детально дізнатися, на що люди звертають увагу. Перш ніж розпочати розв’язувати питання, необхідно відчути те ж саме, що і вони. В цивілізованому світі соромно не створювати умови, аби люди себе комфортно почували" - наголосила Зінаїда Бойко.

Керівниця апарату ОДА звернула увагу на досвід, отриманий під час реконструкції культурних об’єктів на о. Хортиця, де попри всі зусилля деякі питання залишились неопрацьованими. Цей випадок став цінним досвідом, який враховано в подальшій роботі. Попереду, після деокупації та перемоги України в війні, період відбудови зруйнованих міст, під час якого можливо врахувати всі потреби та зробити міста безбар’єрними.

Як зазначила керівниця проєкту “Від серця до серця” релігійної громади “Помісна церква християнської євангельської віри «СІОН»” Тетяна Ярмохіна не слід ставити на людях з обмеженими можливостями хрест. Для них благодійники проводять спеціальні курси, в тому числі з комп’ютерної грамотності. Така пильна увага та турбота дозволяє не тільки покращити життя осіб з інвалідністю, але й допомагає їм інтегруватися в повсякденне життя громади.

Про проблеми та успіхи у сфері безбар’єрності та доступності в Запоріжжі розповіла представниця Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Запорізькій ОДА Валентина Кононенко. Так, наразі є проблема зі спеціальним транспортом для транспортування людей з інвалідністю. З метою підвищення доступності залізничного транспорту на Укрзалізниці запущено спеціальні вагони, які забезпечені необхідними умовами й для людей, які вимушені пересуватися на візку.

В Запорізькій області служби соціального захисту роблять все необхідне, щоб люди з інвалідністю мали змогу вести повноцінне життя. Згідно з доповіддю заступниці директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Вікторії Герасименко в області на обліку органів соціального захисту перебувають понад 124 тисячі осіб з інвалідністю, 7,2 тисячі з яких діти. З початку повномасштабного вторгнення рф на території України майже 9,6 тисячі осіб евакуювалися до обласного центру та отримали статус внутрішньо переміщеної особи. Цим людям допомогли з розселенням та подальшою евакуацією у центральні та західні частини країни. Крім цього, в області опікуються реабілітацією осіб з інвалідністю - завдяки бюджетній програмі “Соціальний захист осіб з інвалідністю” виділено понад 6 млн грн на реабілітаційні послуги, з яких на 3,5 млн грн вже укладено договори, а реабілітацію встигло пройти 102 дитини.

За результатами круглого столу Зінаїда Бойко запропонувала створити спеціальну онлайн комунікаційну групу для обговорення питань безбар’єрності та обміну ідеями між представниками влади, волонтерами та особами з інвалідністю.

 

 Департамент культури та інформаційної політики.

Читайте також

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують