Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

У ЗОВА створять реєстр місць компактного проживання ВПО

18 вересня 2023 - 13:35

Під головуванням очільника Запорізької ОВА Юрія Малашка відбулась щотижнева нарада з керівниками структурних підрозділів, а також головами РВА та військових адміністрацій населених пунктів, на якій обговорили порядок функціонування місць для розміщення ВПО, роботу “Пунктів незламності” в осінньо-зимовий період та евакуацію з районів ведення активних бойових дій.

Так, обласна влада спільно з органами місцевого самоврядування та правоохоронцями продовжують переміщувати вразливі категорії населення з прифронтових районів до більш безпечних місць. Як зазначив керівник Пологівської РВА Артур Крупський, наразі в Гуляйпільській громаді з 19 дітей, що підпадають під заходи обов'язкової евакуації, залишається ще 4. З 44 маломобільних осіб, що проживають на території району, лише 18 дали згоду на виїзд. Правоохоронці щоденно проводять з людьми інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо важливості евакуюватись.  

На підконтрольних територіях Пологівського району розгорнуто 28 “Пунктів незламності”, з них 26 об'єктів організували органи місцевого самоврядування та 2 – представники відповідального бізнесу. Кожний такий пункт спільно з міжнародними партнерами та волонтерськими організаціям було оснащено всім необхідним, зокрема засобами пожежогасіння, запасами ліків, питної води та продуктових наборів тривалого зберігання. Крім цього, до осінньо-зимового періоду сформовано резерв генераторів, паливно-мастильних матеріалів та деревини. Найбільша кількість таких осередків розташована в м. Оріхів. Наразі всі вони переведені у “сплячий режим”, проте готуються найближчим часом відновити свою роботу. 

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 1 вересня 2023 р. № 930 про “Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб”, яка затверджує Порядок роботи МКП, а також зобов'язує обласні військові адміністрації проводити моніторинги їхнього стану та координувати діяльність. Також постанова передбачає створення реєстру місць компактного проживання до 1 жовтня. Для цього балансоутримувачі закладів мають звернутись до Запорізької ОВА та подати спеціальну заяву. Директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА Марина Нотанова нагадала, що МКП можуть бути будь-які приміщення, які відповідають визначеним законодавством вимогам.

Також у постанові зазначено, що всі внутрішньо переміщені особи мають заключити договір на проживання. Документ передбачає можливість розміщення ВПО на 6 місяців із правом пролонгації. Першочергове право на проживання в таких місцях мають багатодітні родини, особи з інвалідністю, літні люди та громадяни, які мають офіційне підтвердження про знищення житла. Крім цього, якщо балансоутримувач може забезпечити надання квитанцій за спожиті комунальні послуги, ВПО оплачують їх самостійно. У разі, якщо лічильники відсутні, сам балансоутримувач подає документи на компенсацію відповідно до постанови № 261 “Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд”.

  • Крім створення реєстру, на Запорізькій ОДА лежить відповідальність щодо моніторингу МКП не рідше ніж раз на півроку, зокрема шляхом виїзду на місця. Також постанова передбачає розроблений чек-лист, який власник приміщення має заповнити та відзвітувати обласній державній адміністрації. Керівники установ, своєю чергою, щомісяця звітують щодо кількості вільних місць, - наголосила посадовиця.

 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності


Читайте також

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи