Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ворог продовжує тиснути на наших людей: Юрій Малашко розповів про ситуацію на тимчасово окупованих територіях

27 жовтня 2023 - 19:00

З кожним днем на тимчасово окупованих територіях посилюється терор щодо цивільних, триває примусова паспортизація та зомбування українських дітей. Стрімко зменшуються соціальні виплати та зарплати, дорожчають продукти, руйнується комунальна інфраструктура. Про це на брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА розповів очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко. 

Окупанти продовжують тиснути на людей: без псевдодокументу рф вже неможливо отримати ліки, медичну допомогу та багато інших послуг. Під час чергового рейду ворожих поліцаїв по селах місцевим жителям навіть погрожували депортацією. 

  • Одна з причин - примусова мобілізація. Чоловіки призовного віку, які отримали паспорти рф, мають піти до “федерального комісаріату” для постановки на військовий облік. Вже фіксуємо випадки, коли наших хлопців призивають до лав армії російської федерації. Місцевим жителям регулярно надходять повістки. В одній із захоплених шкіл Мелітопольського району їх роздавала особисто «директорка», яку на посаду призначила окупаційна влада - зауважив Юрій Малашко.

Наразі актуальним є питання підготовки до осінньо-зимового періоду. Мешканці тимчасово окупованих територій скаржаться на постійні перебої з водо- та газопостачанням. Досі не вирішене питання з теплом, населення взагалі не забезпечене твердим паливом. А Бердянськ може залишитись цієї зими без газу.

За словами очільника ЗОВА, так званий “руський мір” розповсюдився й на медичну сферу. Окупанти закривають лікувальні установи та вдвічі зменшили заробітну плату  медичним працівникам. Ті, хто отримували 40 тис рублів, тепер отримуватимуть 20 тис. 

Крім цього, окупанти намагаються відновити радянські традиції виховання дітей та молоді: відкривають класи з військової підготовки підлітків, відтворюють відомий в СРСР  рух «октябрята», а також викладають “нову” спотворену історію Запорізької області.

Рашисти не визнають українське право власності на майно, видане після окупації 2022 року. Документи, отримані раніше, окупанти тимчасово нібито визнають, але за умови фізичної наявності власника на території. При цьому від таких власників вимагають перереєстрацію, для якої потрібен паспорт рф. В іншому випадку майно оголосять “безгосподарним” й націоналізують, як це було з майном тих, хто виїхав з окупації

Посадовець також поінформував про стан справ на тимчасово захопленій ЗАЕС. Жоден з енергоблоків не працює ще з вересня минулого року. Перший, другий, третій та шостий реактори перебувають в стані холодного зупину, а четвертий і п’ятий – гарячого. Радіаційний фон в регіоні фіксується в межах норми. На самому об’єкті постійно перебувають представники МАГАТЕ, однак самі росіяни вирішують, яку інформацію їм надавати й куди допускати.

 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності


Читайте також

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів