Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Поживний та корисний сніданок: учні початкових класів у Запорізькій області почали отримувати безкоштовне харчування

18 жовтня 2024 - 19:30

Із жовтня 2024 року учні початкових класів запорізьких шкіл почали отримувати безкоштовне гаряче харчування. Готова їжа надходить до 41 закладу освіти у Запоріжжі та Запорізькому районі. Це ті школи, які розпочали освітній процес очно в змішаному форматі. Загалом понад 3600 дітей мають гарантований поживний та корисний сніданок.

Серед тих закладів освіти, до яких надходить гаряче харчування, і Запорізька загальноосвітня школа № 15. Тут у першу зміну щодня в укритті навчаються чотири класи початкової ланки. Усі учні отримують порцію якісної та свіжої їжі, яка відповідає вимогам реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

– У мене на тарілці макарони із сиром, рагу й омлет. Ще є яблуко. Мені сподобався сніданок. Це смачно, – розповіла першокласниця Аліса.

Щодня страви до запорізьких шкіл підвозить кейтерингова компанія, яка виробляє, упаковує та доставляє їжу відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Надходять продукти харчування одразу порційно – у запаяних плівкою судочках.

– Ці контейнери знаходяться у духовій шафі. Там вони підігріваються до часу сніданку. Діти отримують гарячі страви, хліб та обов’язково якийсь фрукт: яблуко, грушу або банан. Також ми отримуємо одноразові столові прибори та серветки для організації харчування, – повідомила директорка Запорізької школи №15 Оксана Кириченко.

Прийом їжі відбувається виключно в укритті, де навчаються школярі. Діти снідають на великій перерві. Перед цим вони організовано миють руки. З усіма процесами їм допомагають впоратися вчителі.

– Учням дуже подобається харчування. Меню різноманітне, має цікаву подачу. Також важливим фактором є те, що ми з дитинства їх привчаємо до здорової їжі. Це сформує у дітей корисні звички на подальше життя, – зауважила вчителька початкових класів Оксана Анатоліївна.

До того ж, за словами освітянки, у дітей формується культура їжі. Учні їдять, не відволікаючись на гаджети. Вчителі допомагають школярам зі столовими приборами.

– У нашому регіоні трапляється, що діти з батьками можуть усю ніч просидіти в укритті, а на ранок не встигнути поїсти. Коли мама знає, що в школі дитину нагодують якісним гарячим сніданком, то вона спокійна. І школярі після прийому їжі мають настрій та енергію на наступні уроки, – підсумувала директорка закладу освіти Оксана Кириченко.

Читайте також

Проєкт «Генератор зв’язку»: коли світло зникає, зв’язок має залишатись

Тепло, турбота і надія: понад 300 запорізьких дітей-сиріт знайшли власну родину

АТ «Запоріжжяобленерго» пояснило, від чого залежить тривалість відключень

Доступність громадського транспорту – на контролі обласної влади

З Днем створення Оріхівської громади!

Упродовж доби окупанти завдали 527 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.11.2025

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1356-го дня війни

Перші кроки в медицині: понад тисячу школярів Запорізької області познайомилися із Запорізьким державним медико-фармацевтичним університетом

Бердянськ – Фастів: зустрічі, обмін досвідом та культурна програма

«Гроші ходять за вчителем»: нова модель фінансування професійного розвитку педагогів

BLOOM для бізнесу: у Запорізькій області триває прийом заявок до міжнародної програми з підтримки підприємців