Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кулінарний хаб у дії: в оновленому навчально-практичному центрі готують гарячі сніданки для школярів

19 квітня 2025 - 15:30

Свіжа, здорова та сертифікована їжа. Усе більше запорізьких закладів освіти долучаються до реформи шкільного харчування. Майстри виробничого навчання відтепер готують, упаковують та доставляють гарячі сніданки для учнів спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум».

Кулінарний хаб – це навчально-практичний центр, створений на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Уже майже тиждень його майстри готують їжу для учнів середньої та старшої ланок «Січового колегіуму».  Процес приготування розпочинається ще до сьомої ранку, щоб до обіду діти отримали свіжі й гарячі страви.

– Ми готуємо в середньому 160 порцій для учнів середньої та старшої ланок. Десятеро наших майстрів задіяні в приготуванні сніданків. Ми використовуємо обладнання, яке є в Кулінарному хабі: теплові кулінарні системи, пароконвектомати, плити, жарові шафи тощо, – розповіла завідувачка навчально-практичного центру Марина Назарова.

Страви в меню різноманітні – це гарнір (каші або картопля), салати, м’ясо чи риба, хліб, фрукти. Усі страви затверджені Держпродспоживслужбою України й відповідають реформі шкільного харчування, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

– На всю продукцію є сертифікати якості. Ми отримуємо інгредієнти, з яких потім готуємо страви. Ніяких напівфабрикатів. Усе упаковуємо в індивідуальні контейнери, надаємо одноразові столові прибори, серветки, а також напої: сік, чай, йогурт. Доставляємо все до школи за допомогою транспорту, який теж є сертифікованим, – зазначила Марина Назарова.

Коли сніданки привозять до школи, медсестра з дієтичного харчування перевіряє температуру їжі, щоб вона була достатньо гарячею. На перерві учні «підземної школи» обробляють руки та стіл. Вони охоче куштують привезені страви. 

– Я задоволений їжею, яку нам привозять. Вона смачна, здорова й корисна. Кухарі дотримуються всіх нових стандартів. І порції великі, я не відчуваю голоду ще декілька годин після сніданку, – розповів десятикласник Богдан.

Крім того, співробітники школи, які організовують харчування для дітей, також задоволені співпрацею з Кулінарним хабом.

– Усе добре приготовлено відповідно до нормативної бази. Також нам потрібно, наприклад, різні за розміром порції для середньої та старшої ланок. Кулінарний хаб виконує ці вимоги. Тому з ними приємно співпрацювати, – зауважила медсестра з дієтичного харчування Вікторія Вікторівна.

Нагадаємо, що Кулінарний хаб – це один із чотирьох оновлених навчально-практичних центрів у закладах профтехосвіти в Запорізькій області. Під час модернізації його устаткували сучасним обладнанням, що дозволяє готувати якісну їжу відповідно до нових стандартів для закладів освіти, а також навчати майбутніх кухарів.

 


Читайте також

Війна та ментальне здоров'я: на Запоріжжі створюють систему психологічної підтримки

Дружина військового створила власну справу і навчає людей рятувати життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.05.2025

45-річний чоловік отримав поранення внаслідок ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1162-го дня війни

Події квітня в об’єктиві фотожурналістів ОДА: завжди оперативно та неупереджено

У Запоріжжі встановили ще одну когенераційну установку за підтримки GIZ

Вступна кампанія-2025: учасники бойових дій можуть скористатися пільгами при вступі до закладів освіти

Запорізька область впроваджує нову філософію ветеранської політики

Свобода руху тих, хто захищав свободу України: у Запоріжжі ветеранам безоплатно встановили спортивні протези

Проєкт «Пліч-о-пліч: згуртовані громади» допоміг прифронтовій Михайлівській громаді знайти партнерів

Світ має знати: на онлайн-платформі «Свідок» запоріжці можуть поділитися свідченнями та спогадами про війну