Навіть за кілька кілометрів від лінії фронту у Запорізькій області продовжують сіяти, збирати врожаї й відновлювати тваринництво. Регіон відвідала делегація Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), аби на власні очі побачити, як працюють агропідприємства, та обговорити з обласною владою нові програми підтримки сільського господарства. Представники делегації на чолі з директором офісу з надзвичайних ситуацій та зміцнення стійкості Рейном Поулсеном побували у фермерських господарствах в прифронтових громадах області. – Наше завдання – підтримувати сільські громади, агропродовольчу систему, інновації, які виникають у відповідь на виклики. Ми хочемо, щоб увага світу до таких регіонів, як Запоріжжя не зменшувалася, – зазначив Рейн Поулсен, директор офісу з надзвичайних ситуацій та зміцнення стійкості ФАО. Міжнародні партнери наголосили на необхідності зосередитися на локальному виробництві продуктів. – Не менш важливо, щоб більшість продуктів харчування, які споживаються в регіоні тут же і вироблялися. Це не просто вигідніше, це дає роботу людям, це створює бізнес, – підкреслив Мохаммед Азука, в.о. голови офісу ФАО в Україні. Незважаючи на постійні обстріли, заміновані поля та щоденну загрозу з неба, фермери Запорізької області не зупиняються. – Те, що сьогодні на відстані 5 кілометрів від фронту фермери вирощують пшеницю, – це диво. Але воно тримається на їхній мужності й на підтримці таких партнерів, як ФАО. Для нас критично важливо не просто зберегти агросектор, а трансформувати його у потужного локального виробника, а не сировинного донора, – підсумував голова Запорізької ОДА Іван Федоров.