Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Держпродспоживслужба застерігає: «Підвищення температури сприяє псуванню харчових продуктів і виникненню отруєнь»

11 червня 2025 - 18:00

Як убезпечити себе від токсикоінфекцій та харчових отруєнь в літню пору року? Виконувач обов’язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков нагадав про фактори ризику та засоби профілактики «літніх» хвороб під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА.

Одним з найулюбленіших влітку є відпочинок на воді. Проте він пов’язаний з певними ризиками.

– Не купайтеся в мілководних водоймах та водоймах зі стоячою водою – таких, як ставки. Вода в них сильно прогрівається і може містити збудників різних небезпечних захворювань – холери, черевного тифу, гепатиту А, лептоспірозу. Уникайте потрапляння води в очі. Через слизові оболонки очей збудник може потрапити в організм та викликати захворювання. Не варто полоскати рота морською водою – це теж небезпечно, – зауважив Віталій Д’яков.

Під час літніх пікніків на природі не слід брати із собою продукти, що швидко псуються. А от води має бути достатньо.

– Найкраще використовувати бутильовану воду. А водопровідну воду слід прокип’ятити або спочатку заморозити, а потім вживати талу. В літню спеку неякісна вода теж може спричинити харчові розлади, – зазначив спікер.

Купуючи продукти харчування в магазинах чи на агропродовольчих ринках, покупці можуть вимагати в продавців документи, що підтверджують якість товарів. А от на стихійних ринках робити покупки фахівці не радять.

– В Запорізькій області з початку року зафіксований випадок харчового отруєння грибами невстановленого походження. Троє людей приготували банош. Але гриби ймовірно містили токсичні речовини, тож людям стало зле, – повідомив Віталій Д’яков.

Підвищення температури повітря сприяє розвитку мікроорганізмів, псуванню продуктів та виникненню токсикоінфекцій та харчових отруєнь. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від захворювання, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватися простих правил:

  • мити руки перед приготуванням їжі;
  • мити інструменти – ножі, обробні дошки;
  • не вживати немиті овочі, фрукти та інші харчові продукти;
  • продукти тваринного походження (м’ясо, рибо, молоко) зберігати в холодильнику при температурі не більше +2-6 градусів за Цельсієм; 
  • при покупці продуктів харчування обов’язково перевіряти термін придатності;
  • готувати їжу в такій кількості, яку родина зможе спожити за один прийом;
  • уникати контактів з бродячими тваринами, а якщо вони відбулися – ретельно мити руки.

У разі виникнення ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря. 

Читайте також

V Всеукраїнський творчий конкурс «Що для мене Україна?»: стартував прийом заявок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.07.2025

Загалом упродовж доби окупанти завдали 475 ударів по 17 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1253-го дня війни

В Запоріжжі з робочою поїздкою – Міністр юстиції України Герман Галущенко

Ветеранам – новий старт: безоплатне навчання і працевлаштування у сфері логістики

Запорізька ОДА оголошує гранти для розвитку бізнесу: до 1 мільйона гривень на власну справу

У ЗАПОРІЖЖІ ЧЕРЕЗ НЕСПРИЯТЛИВІ ПОГОДНІ УМОВИ МОЖЕ ВІДЧУВАТИСЯ НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ

Партнерство, що дає результати: ЮНІСЕФ підбив підсумки роботи у Запорізькій області

СБУ та Нацполіція затримали ділка, який намагався налагодити незаконний продаж «трофейної» зброї в Україні

Пологівська громада отримала майже 1500 харчових наборів: старт нового проєкту за ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад

Ні – рабству: в Запоріжжі відбулася панельна дискусія до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми