Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Держпродспоживслужба застерігає: «Підвищення температури сприяє псуванню харчових продуктів і виникненню отруєнь»

11 червня 2025 - 18:00

Як убезпечити себе від токсикоінфекцій та харчових отруєнь в літню пору року? Виконувач обов’язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков нагадав про фактори ризику та засоби профілактики «літніх» хвороб під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА.

Одним з найулюбленіших влітку є відпочинок на воді. Проте він пов’язаний з певними ризиками.

– Не купайтеся в мілководних водоймах та водоймах зі стоячою водою – таких, як ставки. Вода в них сильно прогрівається і може містити збудників різних небезпечних захворювань – холери, черевного тифу, гепатиту А, лептоспірозу. Уникайте потрапляння води в очі. Через слизові оболонки очей збудник може потрапити в організм та викликати захворювання. Не варто полоскати рота морською водою – це теж небезпечно, – зауважив Віталій Д’яков.

Під час літніх пікніків на природі не слід брати із собою продукти, що швидко псуються. А от води має бути достатньо.

– Найкраще використовувати бутильовану воду. А водопровідну воду слід прокип’ятити або спочатку заморозити, а потім вживати талу. В літню спеку неякісна вода теж може спричинити харчові розлади, – зазначив спікер.

Купуючи продукти харчування в магазинах чи на агропродовольчих ринках, покупці можуть вимагати в продавців документи, що підтверджують якість товарів. А от на стихійних ринках робити покупки фахівці не радять.

– В Запорізькій області з початку року зафіксований випадок харчового отруєння грибами невстановленого походження. Троє людей приготували банош. Але гриби ймовірно містили токсичні речовини, тож людям стало зле, – повідомив Віталій Д’яков.

Підвищення температури повітря сприяє розвитку мікроорганізмів, псуванню продуктів та виникненню токсикоінфекцій та харчових отруєнь. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від захворювання, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватися простих правил:

  • мити руки перед приготуванням їжі;
  • мити інструменти – ножі, обробні дошки;
  • не вживати немиті овочі, фрукти та інші харчові продукти;
  • продукти тваринного походження (м’ясо, рибо, молоко) зберігати в холодильнику при температурі не більше +2-6 градусів за Цельсієм; 
  • при покупці продуктів харчування обов’язково перевіряти термін придатності;
  • готувати їжу в такій кількості, яку родина зможе спожити за один прийом;
  • уникати контактів з бродячими тваринами, а якщо вони відбулися – ретельно мити руки.

У разі виникнення ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря. 

Читайте також

Серцебиття замість метронома: у лікарнях Запоріжжя згадували загиблих колег

Підприємці Запоріжжя і області!

«Зроблено в Україні»: Уряд виділив додаткові 700 млн грн на компенсацію вартості української сільгосптехніки для агровиробників

«Все тільки починається», – ветеран Сергій про тренування у секції з ампфутболу

Про Обласний план заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

Державна служба України у справах дітей запустила офіційний вебпортал

Загалом упродовж доби окупанти завдали 420 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Серед тиші – біль та пам’ять: у Запоріжжі водії та пішоходи зупиняються о 9:00, щоб вшанувати хвилиною мовчання загиблих українців

Енергонезалежний заклад освіти: одну із запорізьких шкіл оснастили сонячною електростанцією

«Вікі любить Землю»: запоріжців запрошують до участі у фотоконкурсі для Вікіпедії

Із покинутої лікарні – в сучасну амбулаторію: у Запоріжжі триває капітальний ремонт у приміщенні медзакладу

Матвіївська та Війтівецька громади – пліч-о-пліч заради дітей, підтримки й розвитку