Із 1 червня в Україні та в Запорізькому регіоні офіційно розпочався сезон поглибленого епідеміологічного нагляду за холерою. Про заходи, які здійснює для попередження спалахів холери Обласний центр контролю та профілактики хвороб, розповіла лікарка-епідеміологиня Тетяна Подакова під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА. Поглиблений епідеміологічний нагляд передбачає активний моніторинг навколишнього середовища та стану захворюваності серед населення. Його мета – попередження можливих спалахів холери. – Запорізька область входить до переліку регіонів із найвищим ризиком поширення холери. Це зумовлено, насамперед, прифронтовим розташуванням, а також наслідками повномасштабної війни. Зокрема, погіршенням доступу до якісної питної води, порушенням санітарно-побутових умов, проблемами з водовідведенням. Усе це створює сприятливі умови для поширення особливо небезпечних кишкових інфекцій, зокрема холери, – розповіла Тетяна Подакова. За інформацією лікарки, від початку червня обстежено 86 людей з ознаками кишкових розладів. Випадків захворювання на холеру не виявлено. Епідеміологи здійснюють й моніторинг довкілля. – В Запорізькій області визначено 16 контрольних точок для відбору проб води. Вже відібрані перші проби, в двох із них виявлений непатогенний холероподібний вібріон. Він не викликає захворювання холерою, але може спричинити поодинокі випадки кишкових інфекцій. Відбір і дослідження зразків триватимуть регулярно, – зазначила спікерка. Перші симптоми холери не є специфічними. Вони схожі на симптоми харчового отруєння. І саме в цьому полягає небезпека. – Людина може втратити дорогоцінний час, займаючись самолікуванням, замість того щоб звернутись до лікаря. Пам’ятайте: при появі діареї, блювоти, слабкості або ознак зневоднення слід негайно звернутися по медичну допомогу. Самолікування в разі холери може мати тяжкі наслідки, – наголосила фахівчиня. За словами Тетяни Подакової, профілактика холери не потребує складних дій. Вона базується на простих, але обов’язкових правилах: потрібно мити руки з милом – перед їжею, після туалету, після контакту з продуктами; вживати лише безпечну воду – бутильовану або кип’ячену; овочі та фрукти обов’язково мити безпечною водою; не купувати продукти на стихійних ринках; не купатися у відкритих водоймах, якщо купання заборонено. – Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує тримати ситуацію під контролем. Ми посилено моніторимо як захворюваність серед населення, так і стан навколишнього середовища. У разі найменшої загрози – реагуватимемо негайно. Дотримуйтеся правил, будьте уважні до свого здоров’я і не ігноруйте навіть легкі симптоми. Разом ми зможемо запобігти виникненню небезпечних інфекцій, – підсумувала лікарка-епідеміологиня ЗОЦКПХ Тетяна Подакова.