Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розпаювання земель ДГ «Токмацьке» бере під контроль облдержадміністрація

21 травня 2010 - 11:52

На сьогоднішній день Токмацька райдержадміністрація спільно з ДГ «Токмацьке», під контролем Запорізької облдержадміністрації проводять роботу з розпаювання земель між колишніми працівниками і пенсіонерами ДГ «Токмацьке», жителями с. Нове Токмацького району.

У 2005 році Токмацька районна державна адміністрація в особі тодішнього голови, без відома облдержадміністрації і з порушенням законодавчих процедур вилучила у ДГ «Токмацьке» земельну ділянку площею понад 6000 га. З порушеннями чинного законодавства зазначену ділянку було передано в оренду комерційній структурі - ПП «Інтер Трейд», яка в подальшому, також з порушеннями чинного законодавства, передала право оренди іншій комерційній структурі - ТОВ «УкрЛан». При цьому, незважаючи на взяті на себе при укладанні договорів оренди зобов'язання, комерційні структури протягом 5 років так і не здійснили розпаювання земель між колишніми працівниками і пенсіонерами ДГ «Токмацьке», що призвело до зростання соціальної напруги в районі.

З урахуванням численних порушень, розпорядження голови Токмацької райдержадміністрації про вилучення земель у ДГ «Токмацьке» і про подальшу передачу їх в оренду, були скасовані Запорізькою облдержадміністрацією, і було розпочато роботу з розпаювання. ДГ «Токмацьке» виведено з процедури банкрутства, знаходиться у стадії санації і може здійснити розпаювання.

На даний час проведені всі необхідні підготовчі роботи, райдержадміністрацією затверджено списки громадян, які мають отримати у власність земельні частки (паї). 30 квітня 2010 було проведено жеребкування ділянок, в якій взяли участь практично всі мешканці с. Нове, які повинні отримати паї.

При розпаюванні земель в інтересах громадян райдержадміністрацією і ДГ «Токмацьке» площа земель, що підлягають розпаюванню, була збільшена на 1000 га., і зараз схема розпаювання передбачає виділення на земельну частку (пай) ділянок площею 8,8 га. 364 громадянам, у той час як інші схеми поділу на паї, які пропонувалися попередніми орендарями - ТОВ «УкрЛан», передбачали розпаювання тільки між 304 громадянами, і площа ділянок становила 6,5 га. Також, зараз у розпаювання пропонується земля, яка має високу товарну вартість, рілля, а не землі під посадками, лісосмугами, як пропонувалося раніше. Залежно від цього оціночна вартість паю, який зараз отримають мешканці с. Нове, становитиме 111,5 тис. грн., у той час як раніше ця сума становила б максимум 87, 0 тис. грн. Внаслідок цього сума орендної плати, яку будуть отримувати громадяни у разі здачі в оренду своїх паїв, виросте фактично вдвічі.

23 громадянина з числа жителів с. Нове (тобто 23 громадянина з 364) відмовилися брати участь у жеребкуванні, ними були направлені скарги в багато інстанцій, але як згодом з'ясувалося, 11 осіб підписали скаргу, будучи введеними в оману представниками ТОВ «УкрЛан», що намагалися зірвати жеребкування, і вони відкликали свої підписи під скаргами.

21.05.2010 керівництвом ТОВ «УкрЛан» було влаштовано мітинг біля облдержадміністрації, при цьому на мітингу були присутні і особи, які брали участь у жеребкуванні й погодилися з розміром і місцем розташування виділених їм ділянок. Керівники ТОВ «УкрЛан» також були присутні на цій акції, ховаючись за спинами мітингувальників, і уникаючи спілкування з представниками влади та журналістами.

Заступник голови облдержадміністрації Геннадій Фукс вийшов до мітингувальників та запропонував викласти претензії в письмовій формі, однак учасники акції відмовилися це зробити. Також учасникам акції було запропоновано сформувати із свого кола робочу групу в складі 5-6 осіб та невідкладно розглянути проблему спільно в облдержадміністрації, однак це також було відхилено, що вказує на те, що акція була проведена керівництвом ТОВ «УкрЛан» з метою зриву розпаювання.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області