Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розпаювання земель ДГ «Токмацьке» бере під контроль облдержадміністрація

21 травня 2010 - 11:52

На сьогоднішній день Токмацька райдержадміністрація спільно з ДГ «Токмацьке», під контролем Запорізької облдержадміністрації проводять роботу з розпаювання земель між колишніми працівниками і пенсіонерами ДГ «Токмацьке», жителями с. Нове Токмацького району.

У 2005 році Токмацька районна державна адміністрація в особі тодішнього голови, без відома облдержадміністрації і з порушенням законодавчих процедур вилучила у ДГ «Токмацьке» земельну ділянку площею понад 6000 га. З порушеннями чинного законодавства зазначену ділянку було передано в оренду комерційній структурі - ПП «Інтер Трейд», яка в подальшому, також з порушеннями чинного законодавства, передала право оренди іншій комерційній структурі - ТОВ «УкрЛан». При цьому, незважаючи на взяті на себе при укладанні договорів оренди зобов'язання, комерційні структури протягом 5 років так і не здійснили розпаювання земель між колишніми працівниками і пенсіонерами ДГ «Токмацьке», що призвело до зростання соціальної напруги в районі.

З урахуванням численних порушень, розпорядження голови Токмацької райдержадміністрації про вилучення земель у ДГ «Токмацьке» і про подальшу передачу їх в оренду, були скасовані Запорізькою облдержадміністрацією, і було розпочато роботу з розпаювання. ДГ «Токмацьке» виведено з процедури банкрутства, знаходиться у стадії санації і може здійснити розпаювання.

На даний час проведені всі необхідні підготовчі роботи, райдержадміністрацією затверджено списки громадян, які мають отримати у власність земельні частки (паї). 30 квітня 2010 було проведено жеребкування ділянок, в якій взяли участь практично всі мешканці с. Нове, які повинні отримати паї.

При розпаюванні земель в інтересах громадян райдержадміністрацією і ДГ «Токмацьке» площа земель, що підлягають розпаюванню, була збільшена на 1000 га., і зараз схема розпаювання передбачає виділення на земельну частку (пай) ділянок площею 8,8 га. 364 громадянам, у той час як інші схеми поділу на паї, які пропонувалися попередніми орендарями - ТОВ «УкрЛан», передбачали розпаювання тільки між 304 громадянами, і площа ділянок становила 6,5 га. Також, зараз у розпаювання пропонується земля, яка має високу товарну вартість, рілля, а не землі під посадками, лісосмугами, як пропонувалося раніше. Залежно від цього оціночна вартість паю, який зараз отримають мешканці с. Нове, становитиме 111,5 тис. грн., у той час як раніше ця сума становила б максимум 87, 0 тис. грн. Внаслідок цього сума орендної плати, яку будуть отримувати громадяни у разі здачі в оренду своїх паїв, виросте фактично вдвічі.

23 громадянина з числа жителів с. Нове (тобто 23 громадянина з 364) відмовилися брати участь у жеребкуванні, ними були направлені скарги в багато інстанцій, але як згодом з'ясувалося, 11 осіб підписали скаргу, будучи введеними в оману представниками ТОВ «УкрЛан», що намагалися зірвати жеребкування, і вони відкликали свої підписи під скаргами.

21.05.2010 керівництвом ТОВ «УкрЛан» було влаштовано мітинг біля облдержадміністрації, при цьому на мітингу були присутні і особи, які брали участь у жеребкуванні й погодилися з розміром і місцем розташування виділених їм ділянок. Керівники ТОВ «УкрЛан» також були присутні на цій акції, ховаючись за спинами мітингувальників, і уникаючи спілкування з представниками влади та журналістами.

Заступник голови облдержадміністрації Геннадій Фукс вийшов до мітингувальників та запропонував викласти претензії в письмовій формі, однак учасники акції відмовилися це зробити. Також учасникам акції було запропоновано сформувати із свого кола робочу групу в складі 5-6 осіб та невідкладно розглянути проблему спільно в облдержадміністрації, однак це також було відхилено, що вказує на те, що акція була проведена керівництвом ТОВ «УкрЛан» з метою зриву розпаювання.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області