Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціну на газ у балонах вдалося знизити

14 червня 2010 - 16:08

Ціну на газ у балонах вдалося знизити

В управлінні промисловості та розвитку інфраструктури відбулася робоча нарада з питань закупівельних цін на скраплений газ. Нагадаємо, останні три місяці населення змушене було купувати газ у балонах мінімум на 30% дорожче, ніж раніше.

Ціна на газ підвищилася у січні 2010. Після відмови ЗАТ «Укрнафта» виставляти свої обсяги на спеціалізовані аукціони на ринку виник дефіцит скрапленого газу. Це миттєво призвело до підвищення його початкової ціни на торгах з 2400 грн. за тонну у грудні 2009 до 5000 грн. – вже у березні цього року.  Внаслідок цього були зірвані аукціони у березні – квітні, що стало причиною відсутності скрапленого газу за пільговими цінами для населення.

Компаніям-покупцям довелося  платити за газ по комерційних цінах.

 - У результаті ціна на газ у балонах для безпосередніх споживачів зросла мінімум на 30% і склала 150-200 грн. за балон. Це знівелювало саму ідею пільгового забезпечення скрапленим газом населення області, - зазначив заступник начальника управління промисловості та розвитку інфраструктури Сергій Теслевич.

Як повідомив посадовець, у травні облдержадміністрація  з метою подальшого забезпечення населення області скрапленим газом для побутових потреб направила звернення до Кабінету Міністрів з проханням розібратися у ситуації і доручити профільним міністерствам посилити контроль за проведенням спеціалізованих аукціонів.

Вже на торгах у травні та червні  спеціалізовані підприємства знову мали можливість купувати газ за пільговими цінами. Зокрема, на аукціоні 8 червня відпускна ціна скрапленого газу на ЗАТ «Запоріжспецтрансгаз» знизилася зі 171 грн. до 134,25 грн., на ЗАТ «Мелітопольгаз» - зі 169,9 грн. до 121 грн. за  балон.

- Щоб утримати ці результати, обласна адміністрація та управління також направили листи до НАК «Нафтогаз України» і Аукціонного комітету з проханням не допускати різкого зростання цін на скраплений газ, що реалізується шляхом аукціонів, а також забезпечити регіональні спеціалізовані підприємства достатнім обсягом скрапленого газу за пільговими цінами. Відповідь не забарилася. Сьогодні держава розуміє, що підвищення цін на газ у балонах – це не тільки великий тягар для населення, а й стимулювання хаосу на цьому ринку, - підкреслив начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Андрій Іванов.

 За його словами, у зв язку з соціальним ажіотажем  могли виникнути умови для масової незаконної торгівлі скрапленим газом через мережу автозаправочних станцій, що у свою чергу загрожує серйозними порушеннями правил безпеки.

 

 

За матеріалами управління промисловості та розвитку інфраструктури

Читайте також

Один чоловік загинув під час ворожої атаки по Василівському району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій