Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціну на газ у балонах вдалося знизити

14 червня 2010 - 16:08

Ціну на газ у балонах вдалося знизити

В управлінні промисловості та розвитку інфраструктури відбулася робоча нарада з питань закупівельних цін на скраплений газ. Нагадаємо, останні три місяці населення змушене було купувати газ у балонах мінімум на 30% дорожче, ніж раніше.

Ціна на газ підвищилася у січні 2010. Після відмови ЗАТ «Укрнафта» виставляти свої обсяги на спеціалізовані аукціони на ринку виник дефіцит скрапленого газу. Це миттєво призвело до підвищення його початкової ціни на торгах з 2400 грн. за тонну у грудні 2009 до 5000 грн. – вже у березні цього року.  Внаслідок цього були зірвані аукціони у березні – квітні, що стало причиною відсутності скрапленого газу за пільговими цінами для населення.

Компаніям-покупцям довелося  платити за газ по комерційних цінах.

 - У результаті ціна на газ у балонах для безпосередніх споживачів зросла мінімум на 30% і склала 150-200 грн. за балон. Це знівелювало саму ідею пільгового забезпечення скрапленим газом населення області, - зазначив заступник начальника управління промисловості та розвитку інфраструктури Сергій Теслевич.

Як повідомив посадовець, у травні облдержадміністрація  з метою подальшого забезпечення населення області скрапленим газом для побутових потреб направила звернення до Кабінету Міністрів з проханням розібратися у ситуації і доручити профільним міністерствам посилити контроль за проведенням спеціалізованих аукціонів.

Вже на торгах у травні та червні  спеціалізовані підприємства знову мали можливість купувати газ за пільговими цінами. Зокрема, на аукціоні 8 червня відпускна ціна скрапленого газу на ЗАТ «Запоріжспецтрансгаз» знизилася зі 171 грн. до 134,25 грн., на ЗАТ «Мелітопольгаз» - зі 169,9 грн. до 121 грн. за  балон.

- Щоб утримати ці результати, обласна адміністрація та управління також направили листи до НАК «Нафтогаз України» і Аукціонного комітету з проханням не допускати різкого зростання цін на скраплений газ, що реалізується шляхом аукціонів, а також забезпечити регіональні спеціалізовані підприємства достатнім обсягом скрапленого газу за пільговими цінами. Відповідь не забарилася. Сьогодні держава розуміє, що підвищення цін на газ у балонах – це не тільки великий тягар для населення, а й стимулювання хаосу на цьому ринку, - підкреслив начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Андрій Іванов.

 За його словами, у зв язку з соціальним ажіотажем  могли виникнути умови для масової незаконної торгівлі скрапленим газом через мережу автозаправочних станцій, що у свою чергу загрожує серйозними порушеннями правил безпеки.

 

 

За матеріалами управління промисловості та розвитку інфраструктури

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.