Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підготовка кадрів на виробництві потребує системного підходу

13 серпня 2010 - 16:36

За останні роки у системі підготовки робочих кадрів накопичилася низка проблем. ПТУ потерпають від нестачі учнів, до того ж готують спеціалістів за популярними професіями, а не за потребою ринку. Натомість промислові підприємства відчувають дефіцит робочих рук і вимушені витрачати кошти на перекваліфікацію молодих працівників. Як повернути баланс системі навчання та держзамовлення? Сформувати позитивний імідж професійно-технічної освіти? Ці питання обговорили «за круглим столом» представники промислових кіл, освіти та виконавчої влади.

Обговорення питання кадрового резерву ініціював союз підприємців та промисловців «Потенціал». Свою точку зору на вирішення існуючих проблем у цій галузі висловив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. Він зазначив, що основна причина проблеми - у відсутності попиту. Проте, це лише один бік медалі.

- З одного боку, підприємства мають потребу в кадрах, - зазанчив Микола Ярмощук. –З іншого боку, профтехучилища не мають резерву. Адже при можливостях надавати професію щорічно 26 тисячам юнаків, вони охоплюють не більше 18 тисяч. Виною тому демографічна ситуація в області, яка не покращиться найближчим часом. На таких підприємствах міста як «Дніпроспецсталь», «Запоріжсталь», «Мотор-січ» збереглася власна система підготовки кваліфікаційних працівників. Інші ж не поспішають робити замовлення. Одним словом, - резюмує заступник голови ОДА, - маємо шукати компроміси, аби задовольнити обидві сторони: і підприємства, і навчальні заклади.

Прозвучали на «круглому столі» й претензії до системи освіти - остання не встигає за потребами підприємств та й ринку взагалі. В свою чергу влада не достатньо уваги приділяє зміцненню позитивного іміджу представників робочих професій. Зрештою, всі учасники погодилися з тим, що має бути сформульована концепція співробітництва між системою освіти, представниками ринку праці та підприємствами, які потребують кваліфікованих кадрів. На допомогу обом сторонам можуть прийти центри зайнятості. Адже мають відпрацьовану й доволі ефективну систему, більше того, фінансування на перекваліфікацію кадрів, на підготовку трудового резерву для потреб ринку. А отже, є необхідність у формуванні системного підходу до вирішення цих питань на обласному та державному рівнях.

 

Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області