Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відзначили 90-річчя з дня народження Федора Муравченка

19 березня 2019 - 16:59

Урочистий захід, присвячений 90-річчю від дня народження видатного земляка Федора Муравченка, відбувся у ПК ім. Т. Г. Шевченка. У заході взяли участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, президент AT «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, генеральний конструктор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко та інші поважні гості.

- Сьогодні ми зібралися, аби згадати видатного авіаконструктора, Героя України Федора Михайловича Муравченка. Це людина-історія, яка створила підприємство «Прогрес», і його школа цінується у всьому світі. Державне підприємство «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»» посідає значне місце в розвитку світової авіації. Лише шість країн на весь світ мають можливості та права створювати подібний продукт. І ми пишаємось, що ДП «ЗМКБ «Прогрес»» працює саме в Запоріжжі. Поруч із «Мотор Січ» - це два флагмани авіабудування. Найголовніше, що сучасники дбають про високу якість та традиції, які закладені у всю продукцію, створену на «Прогресі», - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час урочистостей очільник регіону вручив відзнаки працівникам ДП «ЗМКБ «Прогрес»».

Генеральний конструктор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко зазначив, що  ДП «ЗМКБ «Прогрес»» має багату й довгу історію, наповнену багатьма подіями та особистостями, знаменними датами, успіхами й досягненнями. І значний внесок у розвиток ДП «ЗМКБ «Прогрес»» вніс саме Федір Михайлович Муравченко, якому 18 березня 2019 року виповнилося б 90 років. Усе життя цієї дивовижної людини пов'язане з авіацією, якій віддано понад пів століття.

ДОВІДКОВО:

Федір Михайлович Муравченко народився 18 березня 1929 року в селі Запоріжжя-Грудувате Синельниківського району Дніпропетровської області.

Трудову діяльність Ф.М. Муравченко почав у сільській кузні. Після закінчення Харківського авіаційного інституту за спеціальністю авіамоторобудівництво в 1945 році був спрямований в Запорізьке ОКБ заводу № 478.

На посаді інженера-конструктора Муравченко з властивою йому енергією і цілеспрямованістю включився в розробку газотурбінного двигуна АІ-20 і зробив багато для перемоги цього двигуна в конкурентній боротьбі.

У 1959 році Ф.М. Муравченко був призначений начальником конструкторської бригади по запуску двигунів. Він у той час передбачив перспективність повітряної системи запуску газотурбінного двигуна (ГТД) і під його керівництвом уперше в СРСР розробляється повітряна система запуску газотурбінного двигуна замість складної і громіздкої електричної.

Брав участь у створенні понад 50 типів і модифікацій авіадвигунів. Обґрунтував і втілив у життя концепції створення сімейства турбореактивних двигунів з великим ступенем двоконтурності (за окремими напрямками не мають аналогів у світовій практиці), що дають змогу значно знизити витрати на розробку, сертифікацію і впровадження у серійне виробництво авіадвигунів, газових турбін промислового  призначення.

Загалом у 60 країнах світу на 42 типах літальних апаратів експлуатуються авіаційні двигуни, в розробці яких брав безпосередню участь Федір Муравченко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств