Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про підсумки сільськогосподарського року напередодні Дня працівників сільського господарства розповів на брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації заступник голови облдержадміністрації Сергій Вегеря

16 листопада 2004 - 14:35

Найперше – про обсяги виробництва зерна. Адже саме зернове господарство є стратегічною  і найбільш ефективною галуззю сільського господарства. Збільшення виробництва зерна дає можливість поліпшити фінансово-економічний стан господарств, підтримати розвиток інших галузей сільгоспвиробництва.

«Рік 2004 порадував селян щедрим врожаєм, - підкреслив С. Вегеря. - Трудівники села виробили сільгосппродукції на суму 1 млрд 877 млн. гривень, що до відповідного показника минулого року становить 134%. Вперше за багато років на вимогу Кабінету міністрів України ми маємо регіональний запас зерна, що задовольняє наші потреби. Успішно виконана обласна програма «Зерно Запоріжжя-2004». Однак, щедра осінь, коли весна дбайлива. Бо осінь лише збирає, а засіває весна».

Нелегко дався селянам цьогорічний  високий урожай. Наслідки катастрофічних погодних умов 2003 року відчувались і в поточному році. Через відсутність вологи в грунті залишилось  недосіяним близько 200 тис. га озимих зернових, відповідно збільшилися обсяги весняної сівби і досягли 1млн. 516 тис. га. Щоб вчасно відсіятись, селяни працювали в дві зміни, а подекуди і в нічний час.

Через низький температурний режим затяглись строки формування урожаю поточного року. Збиральні роботи розпочались на 15-18 днів пізніше звичних строків, а самі жнива не раз переривалися затяжними дощами.   

Та  всупереч примхам природи, завдяки самовідданій наполегливій праці, селяни до зернини зібрали вирощене,  отримали хоча й не рекордний, та все ж щедрий урожай.

Передбачається отримати понад 1970 тис. тонн зерна. По 25,7 центнера з гектара. Серед господарств області  лідирує ТОВ „Алекс” (керівник В.В.Панкеєв, головний агроном В.В.Миронов) з Кам”янсько-Дніпровського району, де з площі 780 га отримано по 68,4 ц/ га зерна. По 61,7 центнерів з гектара ранніх зернових зібрано в ТОВ „Долинка” (керівник В.І.Лисенко, головний агроном М.Д.Яковенко) Гуляйпільського району, 43,8 ц/ га – в ТОВ „Укрлан” (керівник А.А.Сєдов) Оріхівського району,  44,2 ц/ га  - в фермерському господарстві „Таврія – Скіф” (керівник В.В. Каліман) Михайлівського району.

Радує і цьогорічний врожай кукурудзи. По 104,0 ц/ га зібрано в ЗАТ НВП „Райз-Агро” (керівник  М.В.Хом’як, головний агроном Н.Д.Безугла) Токмацького району, 68,5 ц/ га - у фермерському господарстві „ Ясени” (керівник Р.В.Цвігун) Оріхівського району, 65,7 ц/ га -  у ТОВ  „Придонецьке”( керівник А.І.Батечко, головний агроном С.А.Зайченко ) Куйбишевського району.

Не менш вагомим є урожай такої стратегічної для області культури, як соняшник, валовий збір якого в цьому році перевищить 430,0 тис. тонн.

Заслуговують доброго слова і працівники тваринницької галузі. Останнім часом  вона розвивалась в дуже складних умовах, а наслідки стихії минулого року даватимуться  взнаки ще не один рік. Разом з тим, в області є господарства, які за розвитком тваринницької галузі  досягли європейського рівня. Це насамперед це ПСП „Агрофірма „Росія” та ТОВ „Агрофірма „Нива” Бердянського району, СВК ім. Фрунзе Веселівського, ТОВ „40 років Жовтня” Куйбишевського, ВАТ „Племзавод „Степний” Кам”янсько - Дніпровського районів.

 «Приклади цих господарств, результати їх роботи дають підстави стверджувати : за рік - другий тваринницька галузь подолає як об’єктивні, так і суб’єктивні труднощі перехідного періоду та вийде на  нові рубежі розвитку»,- наголосив Сергій Вегеря.

2004 рік був для аграрієв області наскільки  успішним, настільки і складним.

Селяни знов відчули вплив несприятливих погодних умов. А до них ще й додалось значне подорожчання нафти та нафтопродуктів на світовому ринку, відповідно і на внутрішньому.

Успішним, бо селяни знову  виростили і зібрали високий урожай, бо 2004 рік став поворотним щодо державної політики в сільському господарстві. Прийнято низку законів та постанов Уряду щодо розвитку аграрного сектору, які, і це головне, мають матеріальне підкріплення. Вперше профінансовано заставні операції з зерном та закупівлю в Державний матеріальний  резерв, що позитивно вплинуло на  стабільність та  цінову ситуацію на ринку зерна. Уряд оперативно реагував на поточні питання розвитку аграрного сектору. Так, відповідно до постанов Уряду, сільгосптоваровиробникам області було  поставлено 30,9 тис. тонн мінеральних добрив,  9,8 тис. тонн дизельного пального в піковий період проведення польових робіт. Всього ж в сільське господарство області за різними напрямками у вигляді компенсацій та прямих доплат в 2004 році було інвестовано 47,7 млн. грн.

Говорячи про все це, Сергій Вегеря зробив висновок, що загалом рік, що минає, був вдалим  для селян. При збереженні темпів розвитку  та відповідній державній підтримці сільське господарство перетвориться в  потужний конкурентоздатний сектор економіки, який забезпечить гідні умови праці та достойну заробітну плату його працівникам.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств