Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Анатолія Світлицького відбулося засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

9 грудня 2004 - 14:26

Було розглянуто питання удосконалення практики взаємодії при розслідуванні нещасних випадків на виробництві та стан професійної захворюваності в області. У доповідях  начальника обласного управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Миколи Чоса, головного санітарного лікаря Запорізької області Анатолія Севальнєва, у співдоповідях начальника територіального управління Держнаглядохоронпраці по Запорізькій області Федора Мержева, начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Зінаїди Лашкул йшлося про позитивні наслідки спільних дій. Насамперед це дає змогу більш ретельно забезпечувати виконання вимог Закону України „Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

Виступ участників засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населенняПовідомлено, що за 10 місяців цього року зафіксовано 785 нещасних випадків на виробництві, 47 із них із смертельними наслідками. Аналіз результатів щорічної перевірки установами санітарно-епідеміологічної служби області стану умов праці, виконання санітарних норм і правил свідчить, що тільки третина підприємств відповідають санітарному законодавству. Кількість працюючих в умовах, що не відповідають санітарним нормам, складає 95,7 тис. осіб, або 19,2 % від загальної кількості зайнятих у галузях економіки області.

За станом на 1 жовтня 2004 року кількість первинно виявлених хворих із професійними захворюваннями склала 36 чоловік, що на 16 % більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Лідирують металургійні підприємства: ВАТ „Запоріжсталь”, „Дніпроспецсталь”, алюмінієвий комбінат та інші. Основними причинами розвитку професійної патології є недосконалість технологій, машин і механізмів, порушення правил охорони здоров’я. Мають місце випадки, коли власники підприємств не проявляють зацікавленості до об’активної оцінки умов праці, здійснення заходів щодо запобігання професійним захворюванням. Так, за 9 місяців поточного року Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань професійно хворим вже виплачено 440 тис. грн., які могли бути використані на профілактику та поліпшення умов праці.

Під час обговорення цих проблем А. Світлицький підкреслив, що в сучасних умовах проблемою державного і суспільного значення є створення безпечних умов праці трудівників, профілактика профзахворювань, забезпечення безпеки життєдіяльності населення щодо збереження головної цінності держави – її громадян, їх здоров’я та життя.

За підсумками засідання обласна рада прийняла відповідні рішення.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя