Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області у 2011 році

10 квітня 2012 - 10:03

Приватизація об’єктів державної власності, яку розпочато в Україні з 1992 року, проводиться з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України.

Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», спрямованою на відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни, передбачено досягнення оптимальної частки державної власності в економіці шляхом приватизації й забезпечення ефективного управління державною власністю. Головні завдання, які необхідно вирішити у цьому напрямку:

  • оптимізація структури державного сектору економіки й завершення приватизації як масштабного соціально-економічного проекту;
  • збільшення прозорості процесу приватизації й зменшення можливості корупції;
  • підвищення ефективності управління державною власністю.

З метою формування ефективної правової бази з питань приватизації та управління державною власністю, як основи для проведення реформ у відповідній сфері, протягом 2011 року прийнято низку нормативно-правових актів, зокрема закони України «Про Фонд державного майна України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб’єктів господарювання державного сектору економіки», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків)».

За даними Фонду державного майна України за період 1992-2011 роки в Україні реформовано 127260 об’єктів, з яких 98481 належали до комунальної форми власності, інші 28779 – до державної. За 2011 рік в процесі приватизації змінили форму власності 1376 об’єктів, з яких державних – 173, комунальних – 1203 об’єкта.

В 2011 році приватизація державного та комунального майна в Україні здійснювалась виключно за грошові кошти. Від продажу об’єктів малої приватизації державної форми власності за договорами купівлі-продажу до державного бюджету повинно надійти понад 429 млн. грн. Сумарна номінальна вартість статутних фондів об’єктів великої приватизації, які у звітному періоді змінили державну форму власності, становить 28,3 млн. грн. Крім цього, за договорами купівлі-продажу від продажу об’єктів комунальної форми власності до відповідних місцевих бюджетів має надійти майже 375 млн. грн.

Найпоширенішими серед способів приватизації впродовж 2011 року по Україні були викуп; викуп майна, зданого в оренду, та продаж на аукціоні.

Кількість реформованих об’єктів в Запорізькій області за період 1992-2011 роки склала – 5468 одиниць, з них 1330 об’єктів державної власності, 4138 – комунальної власності. У 2011 році приватизовано 51 об’єкт, з них 9 – державної власності, 42 –комунальної власності.

По Запорізькій області за підсумками 2011 року від приватизації державного майна до Державного бюджету України надійшло майже 2,1 млн. грн., зокрема від продажу земельних ділянок – понад 160 тис. грн.; від приватизації комунального майна до обласного та місцевих бюджетів області – майже 23,4 млн. грн. 

Читайте також

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області