Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області за підсумками 9 місяців 2012 року

7 грудня 2012 - 14:33

Для подальшого успішного розвитку вітчизняної економіки й зміцнення процесів її зростання вкрай гостро постає питання підвищення ефективності господарювання. Завдяки формуванню конкурентного середовища приватизація дає змогу створити умови для підвищення конкурентоспроможності вітчизняного підприємництва, є запорукою комплексних структурних зрушень в економіці держави, впливає на наповнення державного бюджету, на розвиток ринкової інфраструктури, визначає державну інвестиційну політику.

В Україні приватизація об'єктів державної власності проводиться з 1992 року для здійснення переходу від монополії держави на привласнення засобів і результатів виробництва і на управління ним до різноманітних форм власності. Метою приватизації є підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України.

За даними Фонду державного майна України з початку процесу приватизації станом на 01.10.2012 реформовано майже 130 тис. об'єктів.

Кількість реформованих об'єктів за формами власності до приватизації по Україні та Запорізькій області станом на 01.10. 2012 року наведено в таблиці:

 

Всього,
од

У тому числі У тому числі у %

державної власності

комунальної власності

державної власності

комунальної власності

Україна

128288

28885

99403

22,52

77,48

Запорізька область

5654

1333

4321

23,58

76,42

Процес приватизації майна підприємств, установ, організацій здійснювався в основному шляхом викупу, понад 52% об ' єктів придбано цим способом.

За 9 місяців 2012 року в процесі приватизації в Україні змінили форму власності 1033 об'єкти, з яких державних – 111, комунальних – 922 . В Запорізькій області – 186 об ' єктів, з яких державних – 3 , комунальних – 183.

За видами економічної діяльності процесом приватизації в Україні найбільше охоплено цілісні майнові комплекси підприємств торгівлі, побутових виробів та предметів особистого вжитку; промисловості; з надання комунальних та індивідуальних послуг.

Серед способів приватизації впродовж 9 місяців 2012 року в Україні найпоширенішими були викуп, викуп майна, зданого в оренду, та продаж на аукціоні – відповідно 62,5%, 17,4% та 15,3% від загальної кількості реформованих об'єктів по Україні.

Приватизація державного та комунального майна за 9 місяців 2012 року в Україні здійснювалась виключно за грошові кошти. За договорами купівлі-продажу від продажу об'єктів комунальної форми власності до відповідних місцевих бюджетів повинно надійти понад 300,5 млн. грн. Крім цього від продажу об'єктів малої приватизації (групи А, Д, Е, Ж) державної форми власності за договорами купівлі-продажу до Д ержавного бюджету України повинно надійти понад 163,8 млн. грн.

Протягом січня-вересня 2012 від приватизації державного майна в Запорізькій області до Державного бюджету України надійшло понад 3,6 млн. грн.; від приватизації комунального майна до обласного і місцевих бюджетів області перераховано майже 14,6 млн. грн.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств