Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підвищення соціальних стандартів повинно продовжуватись – Президент України

25 грудня 2012 - 15:37

Під головуванням Президента України Віктора Януковича в Києві відбулося засідання Ради регіонів. У заході взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

На засіданні розглянуто широке коло питань, які будуть визначальними у роботі органів влади в наступному році.

Як зазначив Глава держави, пріоритетом у діяльності Уряду повинен стати контроль за використанням бюджетних коштів.

 «Схвалений у грудні бюджет на  2013 рік не може влаштовувати нікого. Його головне завдання - не допустити погіршення соціального захисту громадян в умовах складної економічної ситуації», - зазначив Президент.

На переконання Глави держави, обмежений бюджетний ресурс насамперед необхідно спрямувати на реалізацію пріоритетних  реформ і продовження виконання соціальних ініціатив.

Президент водночас нагадав, що Держбюджет на 2013 рік передбачає зростання соціальних стандартів, зокрема прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати на 7,4%.

Серед пріоритетів державної політики на 2013 рік залишається послідовна реалізація політики соціальної справедливості.  «Наголошую, що підвищення соціальних стандартів повинно продовжуватись, а для цього необхідно забезпечити позитивну динаміку економіки та збільшувати можливості держбюджету», - сказав Глава держави.

При цьому, підкреслив Віктор Янукович, має відбуватися вдосконалення організації соціальної сфери, посилення адресності соціальних видатків та фокусування роботи на ранньому виявленні проблем у сім’ях і своєчасному наданні якісних соціальних послуг.

«На часі - модернізація політики зайнятості, яка має бути адекватною потребам структурних зрушень у економіці», - заявив Президент. Він додав, що наступного року має ефективно реалізовуватися новий закон про зайнятість. «Ми якісно змінимо підходи до стимулювання створення робочих місць, передусім для найбільш уразливих на ринку праці категорій: молодь, інваліди, люди передпенсійного віку», - сказав В.Янукович.

У 2013 році, також зазначив Глава держави, влада продовжить працювати над стабілізацією Пенсійного фонду та формуванням джерел для наступних підвищень пенсійних виплат.

Пріоритетом реформи системи охорони здоров’я на наступний рік Глава держави назвав становлення дієвої системи екстреної медичної допомоги та розбудову мережі первинної медичної допомоги в усіх регіонах.

Президент України Віктор Янукович також зупинився на необхідності реалізації нової регіональної політики. Йдеться, зокрема, про перехід регіонів і громад до системного освоєння власних ресурсів на стратегічних засадах, поширення міжрегіональної співпраці.

Держбюджет-2013 практично не містить вирішення цих завдань, констатував Президент. «Викликає суттєві запитання обґрунтованість розподілу цільових коштів на заходи соціально-економічного розвитку окремих територій. Коштів, виділених у державному фонді регіонального розвитку для прямого бюджетного фінансування  розвитку регіонів, - один мільярд гривень, далеко недостатньо», - зазначив він.

У наступному році, нагадав Президент, передбачено запровадження нового механізму функціонування державного фонду регіонального розвитку - залучення під державні гарантії кредитів. Глава держави доручив Уряду не зволікати з опрацюванням питання запровадження цього механізму, а також значно підвищити рівень фінансування бюджетів розвитку регіонів.

Глава держави окремо наголосив: регіональні програми та стратегії мають реалізовуватись синхронно із завданнями загальнодержавного Національного плану дій на поточний рік. «Ефективність їх впровадження великою мірою залежить від того, як враховуються конкретні потреби і запити населення регіону, як використовується потенціал місцевого бізнесу», - сказав він.

Віктор Янукович повідомив, що підготовка Національного плану дій на 2013 рік завершується - незабаром він буде затверджений відповідним Указом.

 

За матеріалами прес-служби Президента України 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»