Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З початку року в області скасовано гриф таємності по майже 900 справах

25 грудня 2012 - 16:18

З початку року в області скасовано гриф таємності по майже 900 справах

24 грудня працівники архівних установ України відзначили своє професійне свято. Цей день практично співпадає з кінцем року, тож Державний архів Запорізької області разом із святкуванням підбив підсумки роботи за 2012 рік.

- Державний архів області продовжує роботу з приймання документів від організацій - джерел комплектування Національного архівного фонду України. Цього року нашими спеціалістами прийнято 19 тис. 773 справи від 261 установи. Збільшується кількість документів і, як наслідок, зростає кількість запитів від громадян та установ. Найчисленнішими є запити соціально-правового характеру про підтвердження трудового стажу, розміру заробітної плати, права на пільги, надбавки до пенсій, про нагороди та інше, - повідомила заступник директора Державного архіву Запорізької області Ольга Пилявська.

За словами посадовця, кожного тижня фахівці Державного архіву області обслуговують близько 30-40 осіб і приймають понад 60-70 звернень. Запити надходять не тільки від місцевих організацій і громадян, а й з усієї України та з-за кордону.

- З початку поточного року працівниками Державного архіву Запорізької області скасовано грифи таємності по 882 справах, засекречених за часів колишнього СРСР, з них 71-й  справі надано гриф «Для службового користування», - зазначила Ольга Пилявська.

Для більш зручної роботи в 2010 році створено сайт Державного архіву області (http://www.archivzp.gov.ua/), який постійно оновлюється. З оснащенням архіву  планшетним сканером розпочато оцифрування архівних документів. На сьогодні оцифровано 1094 одиниці зберігання, є можливість надавати користувачам у читальний зал документи в електронному вигляді.

- Наразі матеріально-технічна база архівних установ не відповідає сучасним стандартам і потребам, тому існує загроза збереженості документів Національного архівного фонду. Умови зберігання не відповідають чинним нормам і потребують додаткового фінансування. Тому за ініціативи керівництва облдержадміністрації 22 листопада поточного року була прийнята Програма розвитку архівної справи Запорізької області на 2013-2015 роки. Її реалізація дозволить розв’язати найактуальніші проблеми розвитку архівної справи в області та вирішити нагальні питання збереженості й використання документів НАФ, - повідомила Ольга Пилявська.

Відповідно до Державної цільової соціальної програми забезпечення пожежної безпеки на 2012-2015 роки, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2012 № 590, для Державного архіву області на 2013-2015 роки  заплановано 1 млн. 630 тис. грн. на заходи з пожежної безпеки.

 

Довідкова інформація:

До мережі архівних установ області, підзвітних та підконтрольних Державному архіву області, входять 20 архівних відділів райдержадміністрацій, п’ять архівних відділів міськрад міст обласного значення, 76 архівів для централізованого тимчасового зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб на відповідній території та інших архівних документів, які не належать до НАФ (трудових архівів).

209 установ обласного і республіканського рівня, які знаходяться в зоні комплектування Національного архівного фонду України (НАФ) Державного архіву Запорізької області та 1024 установи міського і районного рівня, документами яких комплектуються архівні відділи райдержадміністрацій та міськрад міст обласного значення, – це велика документальна історична база нашого сьогодення.

У Державному архіві області зберігається понад 2 млн. справ за 1774-2012 роки, які зосереджені в 7,8 тис. фондах, у тому числі - 223 фондах дореволюційного періоду, 65 фондах особового походження видатних громадських діячів, представників науки і культури Запорізького краю. Найбільш ранні документи зберігаються у фондах Олександрівської міської ратуші, сільських і волосних управлінь, повітових землемірів, церков і датовані кінцем XVIII - ХІХ ст. За 1991-2012 роки на постійне зберігання прийнято понад 100 фондів періоду незалежності України (понад 80 тис. справ).

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»