Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програма активізації економічного розвитку на 2013-2014 роки враховує інтереси провідних галузей Запорізької області

27 лютого 2013 - 13:51

Програма активізації економічного розвитку на 2013-2014 роки враховує інтереси провідних галузей Запорізької області

Під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр України Микола Азаров представив Програму активізації економічного розвитку на 2013-2014 роки, розроблену за дорученням Президента України Віктора Януковича.

Як підкреслив Глава Уряду, Програма заснована на концентрації ресурсів та перетворень на напрямках, які дадуть найбільшу віддачу:

- зменшення імпортозалежності;

- формування на внутрішньому ринку додаткового попиту, особливо на вітчизняні товари традиційного експорту;

- стимулювання експорту, в тому числі через підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції.

Ключовий принцип, закладений у Програму, полягає у максимально ефективному управлінні фінансовими  ресурсами і повній прозорості прийняття управлінських рішень.

На нинішньому етапі перше і головне – одночасно з продовженням дерегуляції суттєво зменшити втручання контролюючих органів у господарську діяльність. Найближчим часом, за словами  Миколи Азарова, до парламенту буде подано відповідний законопроект.

Інший напрямок - зниження адміністративних бар'єрів для розвитку підприємництва.

Новим інструментом реалізації інвестиційної політики стане створення Банку розвитку, як банку першого рівня. Він буде на поворотній основі забезпечувати фінансовими ресурсами комерційні банки, які, в свою чергу, видаватимуть довгострокові кредити на  проекти модернізації виробництва у реальному секторі економіки.

Наступний крок – це підтримка малого та середнього підприємництва. Програма передбачає пряму бюджетну підтримку таких підприємств і одночасно створює умови, щоб малий бізнес  отримував замовлення під час реалізації заходів програми з імпортозаміщення, енергозбереження, будівництва тощо.

Політика імпортозаміщення передбачає низку механізмів державної підтримки підприємств базових галузей та підприємств, які мають значний потенціал імпортозаміщення. Це насамперед машинобудування, нафтохімічна промисловість, легка промисловість, сільськогосподарське виробництво, фармацевтична галузь.

Серед пріоритетних галузей Прем’єр-міністр також виділив автомобілебудування, авіабудування, суднобудування, машинобудування для сільського господарства, ракето-космічну та ІТ-галузь.

Таким чином, у цьому переліку чітко простежується врахування інтересів провідних галузей та підприємств нашого регіону.

Зокрема, передбачається забезпечити  створення авіаційних газотурбінних двигунів АІ-28 нового покоління та проведення технічного переоснащення виробничих потужностей підприємств літакобудування.

Запровадження системи стимулів для придбання вітчизняних літаків не тільки створить попит на продукцію вітчизняного авіабудування, а й збереже не менше 5 тисяч робочих місць в авіаційній промисловості та суміжних галузях.

Віднайдено резерв для завантаження виробничих потужностей металургійних підприємств. За оцінками експертів внутрішня потреба держави на оновлення та модернізацію виробництва складає понад 300 млн. тонн металопродукції. Тобто, металургійний комплекс України має всі можливості отримати замовлення на багато років вперед.

Суттєва увага приділятиметься будівництву та модернізації об’єктів паливно-енергетичного комплексу. Серед інших заходів програма передбачає реконструкцію відкритих розподільчих споруд Запорізької, Хмельницької та Рівненської АЕС та продовження ресурсу атомних станцій.

Крім того, програмою передбачено масштабну реконструкцію житлово-комунальної сфери, розв’язання такої проблеми, як приватизація житлових приміщень у гуртожитках. Планується, що держава профінансує заходи, пов'язані із прийняттям у комунальну власність гуртожитків, внаслідок цього люди одержать можливість приватизувати своє житло.

Сумарна оцінка на реалізацію заходів програми складає орієнтовно 380 млрд.грн.

 

 

За метеріалами прес-служби Уряду  України

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія