Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Центральний проспект має бути взірцем, а не ганьбою Запоріжжя»

11 березня 2013 - 15:57

Олександр Пеклушенко: «Центральний проспект має бути взірцем, а не ганьбою Запоріжжя»

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко під час апаратної наради. Керівник області переконаний, що треба стримувати підростаюче покоління від розмальовування стін та парканів, і не тільки притягненням до відповідальності, а й профілактичними заходами.

- Я вкрай незадоволений станом центрального проспекту в Запоріжжі: стіни будівель розмальовані жахливими графіті, скрізь реклама, яка абсолютно не вписується в архітектуру міста. І це – головний проспект, він нагадує мені розмальований американський квартал, а ніяк не взірець для всього Запорізького краю. Крім того, нам треба зайнятися брендуванням Запорізької області, кожний в’їзд на територію регіону та обласного центру повинен мати свою особливість, привертати увагу людей, створювати позитивний імідж краю, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Також керівник області жорстко розкритикував роботу начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Юрія Лукашева, який і має опікуватися цими питаннями.

Як повідомив начальник Запорізького міського управління ГУМС України Віктор Калашников, «художники», які розмальовують будівлі, притягаються до відповідальності за ст. 152 та 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Особлива складність виникає з хуліганами, які наносять на будівлі написи соціального та політичного змісту. За словами правоохоронця, найкращою боротьбою з «художниками» є профілактична робота, яка наразі здійснюється не достатньо  активно.

- Слід розуміти, що так звана «народна творчість» не радує око, а лише створює проблеми. Один з магазинів на проспекті Леніна перефарбовував зовнішні стіни свого приміщення вже чотири рази, і зараз збирається робити це вп’яте. Місто розмальовує не одна особа, а групи людей, з якими треба проводити роз’яснювальну роботу, шукати спільну мову. Звісно, ми можемо відмивати та зафарбовувати стіни будівель скільки завгодно разів, але ситуацію це не змінить, треба шукати інші шляхи, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

На переконання міського голови м.Запоріжжя Олександра Сіна, одна з причин  появи графіті – це безробіття та матеріальні проблеми населення.

- Ми повинні налагодити дружні відносини з молоддю, яка розмальовує будівлі, вона це робить тому, що їй нема чим  зайнятися. Ми зараз працюємо в цьому напрямку, у вільних приміщеннях шкіл будуть відкриті різні клуби за інтересами, щоб діти мали чим зайнятися. Також є засіб, яким можна обробляти приміщення: після  нанесення фарби будь-який малюнок можна змити простою водою. Але це коштуватиме 1-1,5 тис. грн. для кожного будинку, хоча гарантія захисту становить десять років. На цю роботу необхідно  витратити близько 500 тис. грн. Крім того, один з профілактичних заходів – це акція «Чисте місто», в рамках якої ліквідовуються несанкціоновані звалища, місто очищується від сміття, а запоріжці залучаються до суботників, - повідомив Олександр Сін.

Керівник області переконаний, що обробляти спеціальним захисним засобом будівлі – цього мало, і міська влада повинна залучати до цієї справи бізнес.

- Якщо взяти центральний проспект, абсолютна більшість будівель знаходиться в оренді. Тож треба залучити бізнес, у якого там є приміщення, і він має особисто відповідати за їх стан. Крім того, необхідно залучати громадськість: якщо людина бачить, що хтось розмальовує стіну будинку, паркан або транспорт, вона має знати, куди звертатися - до правоохоронних органів, до місцевої влади… І це має бути не лише телефонний номер 102. Моє критичне ставлення до даного питання пояснюється тим, що я не терплю байдужості та безвідповідальності, тим паче - з боку влади. Належним станом області повинні опікуватися і представники влади, і правоохоронні органи, і самі жителі, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа безпеки та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців