Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Реформа місцевого самоврядування вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами»

28 березня 2013 - 16:45

Віктор Ємельяненко: «Реформа місцевого самоврядування вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами»

Під час засідання колегії облдержадміністрації перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко прозвітував про оцінку результатів діяльності облдержадміністрації та місцевих органів влади щодо соціально-економічного розвитку за 2012 рік, а також доповів про основні завдання на 2013 рік з урахуванням першочергових завдань з удосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування за результатами останнього засідання Ради регіонів.

- Минулий рік був роком непростих випробувань для економіки Запорізької області, але нам вдалося зберегти статус провідного регіону в економічному розвитку країни. Обсяг реалізації промислової продукції  склав 78 млрд. грн., або 7% від загального обсягу  по Україні. За цим показником область посіла четверте місце серед регіонів, а за обсягом реалізованої промислової продукції в розрахунку на одиницю населення  – 3 місце. Цей показник майже вдвічі більший за середній по Україні, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, минулого року промисловими підприємствами регіону вироблено 25% усієї електроенергії та сталі в країні, 55% легкових і 24 % вантажних автомобілів, третину  високовольтної апаратури.

- Запорізька область одна з небагатьох в Україні зберігає позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами, і це - майже 2 млрд. доларів. За минулий рік в економіку області іноземними інвесторами вкладено 180 млн. доларів прямих іноземних інвестицій, що в 4,7 раза більше, ніж за 2011 рік. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій протягом 2012 року збільшився на 16% і на початок 2013 року склав 1 млрд.144 млн. доларів. Торік вдалося відновити тенденцію зростання капітальних інвестицій, обсяг яких склав 6,3 млрд. грн., - повідомив Віктор Ємельяненко.

Запорізька область увійшла до трійки лідерів по темпах зростання обсягів будівництва. В регіоні виконано будівельні роботи на 1 млрд. 700 млн. грн. Також нарощуються темпи будівництва та введення в експлуатацію житла: минулого року здано в експлуатацію 134 тис. кв. метрів або приблизно 2200 будинків і квартир. Це втричі більше, ніж за 2011 рік. За темпами введення житла  область є лідером серед регіонів України.

- Область посіла четверте місце в Україні за зростанням обсягу роздрібного товарообігу та друге-третє місце - за зниженням цін на продукти харчування та алкогольні напої. Завдяки діючим угодам з виробниками хліба ціни на соціальні сорти в області залишаються стабільними, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За оцінкою Кабінету Міністрів України діяльності державних адміністрацій за 2012 рік Запорізька область піднялася з 19 місця, яке вона посідала за підсумками 2011 року, на дев’яте місце. Без урахування м. Київ і Севастополь, а також Київської області, Запорізький регіон посідає шосте місце. Цей рейтинговий результат – найвищий за останні чотири роки.

За оцінкою результатів діяльності районних державних адміністрацій до трійки лідерів увійшли Приазовський, Кам'янсько-Дніпровський та Куйбишевський райони, останні три місця посіли Вільнянський, Новомиколаївський та Великобілозерський райони. Серед міст обласного значення лідером є м. Енергодар, на останньому місці – м. Токмак.

- Підвищення загального рейтингу області забезпечено за рахунок високих результатів за напрямами, в яких ми посіли друге місце: житлово-комунальне господарство та споживчий ринок. Крім того, поліпшено рейтингові результати у сферах інвестиційної та інноваційної діяльності, освіти та охорони здоров’я, а також щодо рівня злочинності. Разом з тим,  нам є над чим працювати: існують проблеми та негативні тенденції, які потребують вжиття додаткових заходів як на обласному, так і на місцевому рівні, - зазначив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, особливої уваги потребує стан справ у реальному секторі економіки. Влада повинна ефективно працювати з промисловими підприємствами, тримати на постійному контролі та сприяти вирішенню їх проблем. Також необхідно прискорити розробку проекту програми розвитку внутрішньообласної кооперації.   

- Звертаю особливу увагу голів Василівського, Вільнянського, Мелітопольського, Новомиколаївського, Пологівського, Якимівського районів на необхідність більш активних дій по збереженню та нарощуванню поголів’я у сільгосппідприємствах. Прошу керівників територій тримати на особистому контролі питання розробки та затвердження в установленому порядку проектно-кошторисної документації по пріоритетних інвестиційних проектах, що мають важливе значення для соціально-економічного розвитку територій, фінансування яких потребує залучення коштів державного бюджету в 2013-2014 роках, - наголосив Віктор Ємельяненко.

Посадовець звернув увагу голів Бердянської, Вільнянської, Гуляйпільської, Запорізької, Куйбишевської, Новомиколаївської, Оріхівської, Розівської, Чернігівської райдержадміністрацій на необхідність погашення зареєстрованої кредиторської заборгованості за 2012 рік по  субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій.

Також Віктор Ємельяненко зупинився на необхідності поліпшення ситуації щодо виконання місцевих бюджетів та погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка за минулий рік зросла в 2,6 раза.

Посадовець звернув увагу і на питання ефективності роботи місцевих органів влади щодо забезпечення соціально-економічного розвитку,  що тісно пов’язано з таким найважливішим напрямком, як реформа місцевого самоврядування.

- На засіданні Ради регіонів 21 березня під головуванням Президента України Віктора Федоровича Януковича розглянуто питання вдосконалення державної політики щодо місцевого самоврядування та створення умов для соціально-економічного розвитку територій згідно з проектом Концепції реформи місцевого самоврядування. Реформа мусить визначити напрями, механізми, терміни формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, які спроможні максимально забезпечити надання якісних та доступних публічних послуг, укріплення інститутів демократії, захист інтересів громадян у всіх сферах життя. Водночас, вона має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами, узгоджуватиме їх інтереси, - зазначив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, в Україні фактично дано старт реалізації практичних дій для реформи місцевого самоврядування.

За підсумками розгляду цього питання колегією облдержадміністрації доручено головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення організувати роботу щодо виконання низки першочергових завдань, які визначені Президентом України на засіданні Ради регіонів. Серед них - організація широкого обговорення та роз’яснення основних позицій проекту Концепції реформи місцевого самоврядування, створення стабільних джерел наповнення місцевих бюджетів, задіяння місцевих ресурсів та нових важелів мобілізації наявних на регіональному рівні позабюджетних коштів, максимальне використання  матеріальних, фінансових, інвестиційних, людських ресурсів для відродження економічної активності, розвитку підприємництва, пошук інвесторів для розбудови об’єктів соціально-культурного та господарського призначення, створення сучасних умов та підвищення якості життя на селі на основі проведення земельної, медичної, освітньої реформи, реформи соціального забезпечення, відродження та розвитку споживчої, збутової, обслуговуючої, кредитної кооперації тощо.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області