Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Модернізація медичної галузі регіону проходитиме планово, без штучного прискорення

17 травня 2013 - 15:14

В обласній державній адміністрації відбувся брифінг директора Департаменту охорони здоров’я ОДА (стажування) Віталія Казеки на тему «Стан і перспективи розвитку первинної медико-санітарної допомоги в області», в якому також взяли участь заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторія Ушакова та обласний спеціаліст із загальної практики сімейної медицини Владислав Одринський.

Одним з найважливіших напрямків модернізації медичної галузі є реорганізація первинної медико-санітарної допомоги та наближення  лікарської допомоги до населення. Це відбувається шляхом реорганізації ФАПів і ФП у сільські лікарські амбулаторії, а також реорганізації малопотужних дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Наразі в області працює 141 така амбулаторія, де медичну допомогу   сімейних лікарів отримує понад 30% населення регіону. Завдяки планомірній роботі первинна ланка медико-санітарної допомоги вибудувана вже у шести районах області. Також створено 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги. До 2020 року їх кількість збільшиться до 34.

- Одне з основних завдань, яке поставлено Президентом України та Урядом, – проведення модернізації галузі без штучного прискорення планових процесів. До 2020 року в області буде діяти змішана система медико-санітарної допомоги – працюватимуть як педіатри та терапевти, так і сімейні лікарі. За цей час ми зможемо підготувати кваліфікованих сімейних лікарів, - повідомив директор Департаменту охорони здоров’я ОДА (стажування) Віталій Казека.

За даними посадовця, нині реальна потреба області складає 1133 спеціалістів первинної ланки, вже переучені  479 лікарів. При цьому Віталій Казека підкреслив, що проти власного бажання жодного педіатра чи терапевта на навчання не направлять: «У нас в області працюють 6200 лікарів, хоча маємо відкритих ставок  8500. При бажанні будь- який медик зможе знайти роботу по спеціальності в діагностичних центрах».

Для вирішення кадрової проблеми в сільській місцевості в області започатковано цільове навчання лікарів на основі тристоронніх угод між райдержадміністраціями, навчальним закладом та студентом. По завершенні навчання молодий спеціаліст буде зобов’язаний певний час відпрацювати в рідному районі. Також діють програми поліпшення соціального захисту медичних працівників.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович