Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мор бичка в Азовському морі: готовність № 1

20 травня 2013 - 11:36

Мор бичка в Азовському морі: готовність № 1

З настанням спеки на азовському узбережжі на території області знову постало питання мору бичка – проблеми, яка заважає як екологічній безпеці приморських територій, так і місцевому курортному бізнесу. Під час робочої наради, яка відбулася в облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Сергія Грачова, відповідні служби доповіли про свою готовність локалізувати проблему і цього року. 

Мор бичка відбувається не через забруднення вод Азовського моря – цей популярний у народі стереотип  розвіяли вчені, які брали участь у нараді.

- Це природне явище, що не є наслідком антропогенної дії на водоймище, - заявив заступник директора науково-дослідного інституту Азовського моря Костянтин Дем`яненко. – Його причина – природні властивості моря: наприклад, мілководність, що призводить до інтенсивного прогрівання вод, і разом з маловітрям сприяє стратифікації водних мас, вичерпанню кисню. Для уникнення викидання бичка на берег ми проводимо меліоративний лов, який останні два роки стартує, як правило, на початку другої декади червня. 

За словами вчених, вилучення рибних ресурсів, тобто вилов бичка, який інакше виявиться під ногами відпочивальників, – єдине, чим можна вберегти пляжі Приазов'я від масового викидання риби, що задихається, на берег. Як запевнили обласну владу представники НДІ Азовського моря, Азовської морської екоінспекції та Азовдержрибоохорони, напередодні очікуваного мору цими службами регулярно проводиться моніторинг довкілля, створюються мобільні групи контролю, які дають оцінку стану прибережних вод. Також представники служб виходять у море, аналізуючи скупчення риби і прогнозуючи заморні ситуації.

Вийти в разі потреби на меліоративний лов бичка, за словами старшого інспектора відділу іхтіології Азовдержрибоохорони Олексія Сухого, готовий флот 152 підприємств-користувачів рибних ресурсів у басейні Азовського моря з чотирьох регіонів України. Торік під час мору флотилія виловила 4200 тонн приреченого бичка, 28 тонн риби потрапило на берег. У ході наради було впорядковано питання квот на вилов риби, якими користуються ці підприємства.

- Головні критерії відбору в такій ситуації – наявність суден, знарядь лову і місць зберігання риби, - зазначив Олексій Сухий. – Виловлений бичок відповідає всім санітарним нормам, йде на реалізацію і переробку. Ведеться облік виловленої риби відповідно до законодавства. 

Учасники наради домовилися про координацію дій у разі мору, що насувається, і визначили ділянку роботи кожній із служб, загальною метою яких буде мінімізація наслідків локального рибного «катаклізму». Цього року координація заходів проти мору риби вперше здійснюватиметься органами облдержадміністрації: НДІ Азовського моря, Азовдержрибоохороні і Департаменту агропромислового розвитку ОДА були дані відповідні доручення.

- На даному етапі головне – виявити можливі складнощі при оперативній передачі інформації про ознаки замору, - наголосив Сергій Грачов. – Робота відповідних служб має бути максимально скоординованою. Первинне інформування про загрозу мору буде організовано від служби, співробітники якої найчастіше  виходять в акваторію і отримують найповнішу картину того, що відбувається.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни