Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області за підсумками І півріччя 2013 року

23 серпня 2013 - 08:56

Приватизацію (перехід від державної до недержавної форми власності) в Україні розпочато з 1992 року, з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України.

Активізація процесу приватизації сприяє поліпшенню стану економіки України, а саме до пожвавлення інвестиційного процесу, підвищення зацікавленості в розвитку виробництва. створення умов для підвищення конкурентоспроможності вітчизняного підприємництва, наповнення державного бюджету та розвиток ринкової інфраструктури.

З метою формування ефективної правової бази з питань приватизації та управління державною власністю протягом 2012 та І півріччя 2013 років прийнято низку урядових законів, зокрема «Про державну програму приватизації на 2012-2014 роки», «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків)» тощо.

За І півріччя 2013 року в процесі приватизації в Україні змінили форму власності 504 об’єкта, з яких державних – 55, комунальних – 449 об’єктів. По Запорізькій області за цей період змінили форму власності 38 об’єкта комунальної власності, які реформувалися шляхом викупу.

Приватизація державного та комунального майна в звітному періоді здійснювалася виключно за грошові кошти.

За договорами купівлі-продажу від продажу об’єктів комунальної форми власності до відповідних місцевих бюджетів повинно надійти майже 96 млн. грн. Крім цього від продажу об’єктів малої приватизації (єдині майнові комплекси державних підприємств, їх структурні підрозділи, у тому числі ті, що передані в оренду; об’єкти незавершеного будівництва; об’єкти соціально-культурного призначення; акції (частки, паї)) державної форми власності за договорами купівлі-продажу до державного бюджету повинно надійти понад 27,5 млн. грн. Сумарна номінальна вартість статутних фондів об’єктів великої приватизації (стратегічно важливі підприємства та підприємства-монополісти), які у звітному періоді змінили державну форму власності, становить 302,8 млн. грн.

За видами економічної діяльності процесом приватизації найбільше охоплено цілісні майнові комплекси підприємств торгівлі, побутових виробів та предметів особистого вжитку; промисловості; з надання комунальних та індивідуальних послуг.

За період січень-червень 2013 року від відчуження комунального майна до обласного та місцевих бюджетів області перераховано майже 5,5 млн. грн.

У зв’язку з тим, що процес приватизації не може відбутися в короткий термін, особливого значення набуває питання про становлення орендної форми господарювання. На сьогодні по Україні надходження коштів від оренди державного майна до державного бюджету становить 616,7 млн. грн., по Запорізькій області – майже 5,9 млн. грн.

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ