Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток сільського господарства та проведення земельної реформи

Інвентаризація земель – одне з першочергових завдань

10 вересня 2013 - 10:36

Як відомо, з 1 січня поточного року в Україні розпочала роботу автоматизована система Державного  земельного кадастру, завдяки впровадженню якої стало можливим зібрати воєдино всю інформацію про земельні ділянки на території країни. Інформація про земельні ресурси, нарешті, стала відкритою та надійно захищеною.

Зараз органи Держземагентства України продовжують вдосконалювати ведення Державного земельного кадастру, інформаційно наповнювати його та, за необхідності виправляти неточності. В зв’язку з цим на даному етапі  земельної реформи надзвичайно важливо прискорити виконання робіт з  інвентаризації земель - надійного джерела отримання достовірної інформації про земельні ділянки, як тих, що вже значаться у банку даних кадастру, так і тих, що ще треба належним чином облікувати.

До речі, проведення інвентаризації земель з самого початку земельної реформи у 90-х роках було визначено як одне з першочергових та невідкладних завдань. Адже проведення цих робіт дозволяє встановлювати місце розташування об’єктів землеустрою, їх розміри та межі, правовий статус, виявляти земельні ділянки, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, з метою подальшої консервації встановлювати деградовані сільськогосподарські угіддя і забруднені землі, визначати кількісні і якісні характеристики земель, необхідні для ведення державного земельного кадастру, здійснення державного контролю за використанням та охороною земель і т.ін.

Широкий спектр отриманої інформації забезпечує органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повною достовірною інформацією про земельні ресурси,  що сприяє прийняттю обґрунтованих рішень при перерозподілі земель, оперативному врегулюванню земельних відносин, запобіганню порушень земельного законодавства, встановленню обґрунтованих розмірів плати за землю та значному збільшенню надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю, які після проведення робіт з інвентаризації земель збільшуються, як правило, в 2 – 2,5 рази. 

На сьогоднішній день в нашій області інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів виконано на площі 206,8 тис. га, що становить 86,94% від їх загальної площі. Роботи з інвентаризації земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів проведено на площі понад 100 тис. га, або 89,15% від загальної площі. За цими показниками Запорізька область гідно посідає одну з лідуючих позицій в загальноукраїнському рейтингу. Втім, не слід забувати про те, що 77,81 тис. га, з яких 6,96 тис. га земель в межах населених пунктів та 70,84 тис. га – землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів все ще потребують проведення робіт з інвентаризації земель.

Зважаючи на важливість завершення цих робіт, Головним управлінням Держземагентства у Запорізькій області у поточному році розроблено Програму з інвентаризації земель у Запорізькій області на 2013-2015 роки, яку затверджено рішенням сесії Запорізької обласної ради № 21 від 28.03.2013. Загальні обсяги фінансування Програми складають 23,79 млн. грн., в тому числі за рахунок видатків обласного бюджету – 9,26 млн. грн., місцевих бюджетів – 14,53 млн. грн. На перший погляд, зазначені суми, здається, аж ніяк не назвати малими, однак, результат виконання Програми виправдає себе вже в найближчій оглядовій перспективі: за підрахунками фахівців Головного управління Держземагентства області очікуване збільшення надходжень до місцевих бюджетів по області становить 59,48 млн. грн., тобто фактично вдвічі перевищує витрати.  

Однак, незважаючи на високий економічний ефект, в поточному році роботи по інвентаризації земель несільськогосподарського призначення на території області просуваються незадовільними темпами. У поточному році в межах населених пунктів проінвентаризовано лише 207,51 га, на що витрачено 459,04 тис. грн., з яких за рахунок місцевих бюджетів - 10,467 тис. грн. та 448,577 тис. грн. – за рахунок інших джерел фінансування. Разом з тим, відповідно до Програми з інвентаризації земель у 2013 році ці роботи мають бути виконані на площі 2,18 тис. га земель в межах населених пунктів та 20,76 тис. га за межами населених пунктів.

Для виправлення ситуації органам місцевого самоврядування та виконавчої влади необхідно вжити термінових заходів для організованого виконання цих робіт, забезпечивши, насамперед належне їх фінансування. Адже саме цей фактор є одним з чи не найголовніших чинників цього комплексного процесу. Фінансовим джерелом для виконання цих робіт мають стати кошти місцевих бюджетів, а також кошти, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва і відповідно до ст. 209 Земельного кодексу України можуть залучатися для проведення  робіт з інвентаризації земель.  

У поточному році перед органами Держземагентства Президентом та Урядом поставлене ще одне завдання: забезпечити проведення робіт з інвентаризації державних земель сільськогосподарського призначення.

У 2013 році в рамках бюджетної програми «Проведення земельної реформи» Держземагентству України передбачено фінансування у розмірі 202,7 млн.грн. на проведення інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на площі 1689,7 тис. га. Ці кошти розподілені між Рескомземом АР Крим та Головними управліннями Держземагентства України в областях.

Загалом на території Запорізької області налічується 2,29 млн. га млн. га земель сільськогосподарського призначення, серед яких 2,24 млн. га сільгоспугідь. Для проведення у 2013 році інвентаризації 102,33 га земель сільгосппризначення державної власності Запорізькій області передбачено 12,279 млн. грн.

З метою практичного виконання поставленого завдання наказом Головного управління Держземагентства в Запорізькій області від 22.07.2013 №82-03 «Про інвентаризацію земель» затверджено Графік проведення робіт по інвентаризації земель та земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Кінцевий етап робіт із затвердження технічної документації із землеустрою - грудень поточного року. В даний час  по районах та містах області здійснюється проведення конкурсних тендерів на визначення виконавців робіт з інвентаризації земель даної категорії.

- Інвентаризація земель – одне з першочергових завдань сьогодення, яке в інтересах розвитку держави має бути виконано на високому професійному рівні та в найкоротші терміни. Інформаційне наповнення бази Державного земельного кадастру дозволить Україні вже найближчим часом досягти рівня розвинутих Європейських країн,  де кожна земельна ділянка має свій кадастровий номер,  обліковується, навіть, кожна будівля. Для нашої країни це буде ще один рішучий крок до завершення земельної реформи та наведення порядку у земельній сфері, - зазначає начальник Головного управління Держземагентства у Запорізькій області Іван Гашенко. 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями