Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область посідає друге місце за рівнем подолання бідності

17 жовтня 2013 - 10:03

Запорізька область посідає друге місце за рівнем подолання бідності

Сьогодні відзначається Міжнародний боротьби з бідністю. З цієї нагоди заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов під час брифінгу торкнувся даної теми. Зокрема, він повідомив, що за підсумками 2012 року рівень бідності за відносним критерієм у області склав 13% (по Україні – 25,5%). За цим показником регіон посідає друге місце після м. Києва з критерієм 7,8%.

Методику визначення бідності пояснила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірина Разуваєва. За її словами, вперше була надана комплексна  оцінка бідності як суспільного явища в «Стратегії подолання бідності», затвердженій у 2001 році. Також було визначено відносний національний критерій бідності – 75% медіанного рівня сукупних доходів у розрахунку на умовного дорослого. За цим критерієм бідними вважаються домогосподарства, рівень споживання яких нижче стандартів споживання більшості населення.

Андрій Гамов звернув увагу на те, що до бідних відносяться не лише безробітні, а й працююче населення. Так, середня заробітна плата в області складає 3104 грн., що є доволі високою і відповідає шостому місцю по Україні. В той же час, 5,5%  працюючих та майже 70% зайнятих у малому бізнесі отримують зарплату в межах мінімальної.  Ще один чинник – «тіньова» зайнятість, яка за перше півріччя  поточного року становила 36%. Крім того, рівень заробітної плати в різних галузях суттєво відрізняється. Якщо в шести основних галузях заробітна плата перевищує середні показники по Україні, то в  11 вона значно нижча.

- Ці дані свідчать, що реальні резерви для підвищення доходів зайнятого населення у нас є. Облдержадміністрація спрямовує свою діяльність на виконання Указу Президента  «Про невідкладні заходи щодо подолання бідності» , яка базується на провадженні збалансованої політики з підвищення рівня зайнятості, оплати праці та соціального захисту, - резюмував Андрій Гамов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.