Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Cприяння розвитку громадянського суспільства

Звіт обласної державної адміністрації про виконання п. 2.3. рішення обласної ради «Про Програму сприяння розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області на 2013-2016 роки» від 24.12.2012 № 6

21 березня 2014 - 12:58

На виконання п. 1.1. заходів Програми проведено роботу із створення нормативно-правового середовища для підвищення ефективності консультацій з громадськістю. Значну увагу приділено організації публічних громадських обговорень проектів нормативно-правових актів. Зокрема, у липні та грудні 2013 року відбулось обговорення проекту «Порядку використання коштів з обласного бюджету, що спрямовуються для створення малих пекарень шляхом часткової компенсації вартості обладнання вітчизняного або іноземного виробництва, для подальшого використання у виробництві борошна, хліба та хлібобулочних виробів». Прийняття цього документу сприятиме розвитку малого підприємництва та демонополізації ринку хлібопродуктів у регіоні. З ініціативи громадської ради при Новомиколаївській райдержадміністрації розроблено проект районної програми сприяння розвитку громадянського суспільства, яка здобула одностайну підтримку депутатів райради.

Протягом поточного року в регіоні проведено 1326 інформаційно-консультативних зустрічей з громадськістю за участю  майже 65 тис. осіб, що на 11,5 % більше, ніж минулого року. Також підготовлено 176 публічних громадських обговорень, зокрема, громадські слухання із визначення пріоритетних напрямків роботи місцевих державних адміністрацій, засідання «круглих столів» з актуальних питань впровадження нових соціальних ініціатив Президента України, підвищення ефективності співпраці між владою та бізнесом, розвитку благодійності, збереження історичної пам’яті, взаємодії влади та національно-культурних товариств, обговорення законопроекту «Про внутрішню торгівлю» та проекту національного звіту про реалізацію міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», розцінок на послуги ветеринарної служби, забезпечення продовольчої безпеки регіону, визначення способів вдосконалення роботи митних, податкових органів,  системи надання адміністративних послуг, забезпечення зваженого зовнішньекономічного вибору України тощо.

Особливу увагу було приділено обговоренню резонансних соціальних питань – можливості геологічного дослідження залізорудного родовища у Гуляйпільському районі, проекту концепції забудови району Павло-Кічкас у м.Запоріжжя, доцільності розміщення тваринницького комплексу у м.Василівка, реорганізації Кінсько-Роздорівської школи I ст. Пологівського району, Новоселівської ЗОШ Оріхівського району та Гюнівської ЗОШ Приморського району, реформування Дніпрорудненської міської лікарні та розробки марганцевих руд у Василівському району, скасування дозволу на здійснення атмосферних викидів заводу по переробці пластмаси у с. Біленьке Запорізького району тощо. У Токмацькому районі проведено сходи жителів з метою роз’яснення цілей та завдань медичної реформи. Громадською радою при Вільнянській РДА ініційовано засідання «круглого столу» щодо спрощення нормативного регулювання підприємницької діяльності та оптимізації дорожнього руху в м. Вільнянськ,  у м. Енергодар з ініціативи представників громадськості обговорено хід виконання програми розвитку освіти міста на 2009 – 2015 роки, у Розівському районі - проаналізовано основні результати виконання місцевої програми протидії зростанню злочинності тощо.

На виконання п. 1.2. заходів Програми питання сприяння розвитку громадянського суспільства розглядались на 43 оперативних нарадах у райдержадміністраціях та міськвиконкомах міст обласного значення, засіданнях трьох колегій райдержадміністрацій та 8 засіданнях координаційних рад політичних партій та громадських організацій при місцевих органах виконавчої влади.

На виконання п. 1.3. заходів Програми було організовано ознайомлення членів громадської ради при облдержадміністрації, членів громадських рад при райдержадміністраціях та міськвиконкомах із організацією роботи, цілями, завданнями та структурою місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування,

На виконання п. 1.4. заходів Програми бюджетного фінансування у поточному році не виділялось.

На виконання п. 1.5. заходів Програми організовано дві зустрічі голови облдержадміністрації О.Пеклушенка із членами громадської ради, на яких обговорено форми та способи висвітлення роботи громадськості на ЗОДТРК «Запоріжжя», у кожному місті та районі визначено телефони «гарячих» ліній для прийому повідомлень про факти незаконної торгівлі наркотичними та психотропними речовинами, проведено закріплення членів громадської ради за містами та районами області. Також у листопаді відбулась зустріч голови обласної ради В.Межейка та заступника голови облдержадміністрації А.Гамова з головами громадських рад міст та районів області, у рамках якої було проаналізовано підсумки виконання нових соціальних ініціатив Президента України, хід економічних реформ на території регіону, проект Плану обласних заходів із проведення консультацій з громадськістю на 2014 рік, обговорено досвід співпраці влади та громадськості.

На виконання п. 1.6. заходів Програми проведено засідання «круглого столу» «Взаємодія органів учнівського та студентського самоврядування із інститутами громадянського суспільства» 14.10.2013 та громадські слухання «Розвиток молодіжної політики в Запорізькій області в 2013 році та роль молодіжних рад у цьому процесі» 17.10.2013.

На виконання п. 2.1. заходів бюджетного фінансування не виділялось, запитів на проведення громадських та громадських антикорупційних  експертиз до облдержадміністрації не надходило. Разом з тим у Пологівському районі організовано громадську експертизу місцевих програм оздоровлення дітей та купівлі шкільних автобусів, ініційовано зміни автобусних маршрутів місцевого значення. 

На виконання п. 2.2. заходів Програми на офіційному веб-сайті облдержадміністрації, 16 веб-сайтах райдержадміністрацій та 5 веб-сайтах виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення у рубриках «Доступ до публічної інформації» та «Звернення громадян» забезпечено розміщення звітів про роботу із зверненнями громадян та забезпечення доступу до публічної інформації.

На виконання п. 2.3. заходів Програми було виділено 5 тис. грн. (замість 35 тис. грн., які  було заплановано) проте їх не було освоєно через значну кредиторську заборгованість перед постачальником товарів ТОВ «Акцент інвест-трейд».

На виконання п. 2.4. заходів Програми забезпечувалось постійне висвітлення у засобах масової інформації роботи Громадської ради при обласній державній адміністрації, зокрема, проведення засідань Загальних Зборів та Президії. Також значну увагу ЗМІ було приділено висвітленню заходів за участі представників понад 40 інститутів громадянського суспільства - зустрічі голови ОДА О.Пеклушенка з представниками обласного осередку Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) у лютому 2013 року та представниками громадської ради при Держкомпідприємництві у вересні 2013 року, засідань «круглих столів» з нагоди Міжнародного дня прав людини у грудні 2013 року, із обговорення міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» у червні 2013 року та перспектив зовнішнього вибору України у листопаді 2013 року тощо.

На виконання п. 2.5. заходів Програми у соціальній мережі Facebook забезпечено створення та функціонування сторінок заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Ю.Пелиха, генерального директора ЗОДТРК «Запоріжжя» О.Коваленка та голови громадської ради при облдержадміністрації О.Бабича.

На виконання п. 2.6. заходів Програми заявок на проведення у 2013 році форуму представників молодіжних громадських організацій «Медіа-покоління» не надходило.

На виконання п. 3.1. заходів Програми організовано 12 єдиних днів інформування населення до 27-ї річниці Чорнобильської катастрофи, відзначення Дня Європи в України, ухвалення Декларації про Державний суверенітет України, із обговорення Послань Президента України до Українського народу, нових соціальних ініціатив глави держави, розвитку громадянського суспільства та з нагоди Міжнародного дня прав людини, у яких взяло участь понад 3 тис. трудових колективів та понад 200 тис. осіб, представники політичних партій, зокрема, Партії регіонів, Аграрної партії, Народної партії, Партії пенсіонерів України, «афганських», «чорнобильських», ветеранських та молодіжних громадських організацій.

На виконання п. 3.2. заходів Програми організовано проведення навчально-методичного семінару з питань розвитку міжсекторного партнерства для членів громадської ради при облдержадміністрації 26.10.2013 та громадські слухання «Європейський тиждень місцевої демократії та Європейський рік громадян: реалізація в Запорізькій області молодіжних ініціатив» 18.10.2013.

На виконання п. 3.3. та п. 3.4. заходів Програми у 2013 році бюджетне фінансування не виділялося.

Таким чином, можна дійти висновку, що, незважаючи на вкрай обмежене бюджетне фінансування, значну частину заходів Програми у 2013 році було успішно виконано.

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?