Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрії очікують отримати плановий збір зерна

7 квітня 2014 - 13:12

Аграрії очікують отримати плановий збір зерна

В області клин озимої пшениці – найбільший серед регіонів України та займає 573 тис. га. На сьогодні 83% озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані.

Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький під час апаратної наради з питань життєдіяльності регіону, яку провів голова ОДА Валерій Баранов.

- За останній тиждень стан посівів погіршився через тривалу відсутність вологи та заморозки на ґрунті від - 3 до - 11 градусів, які були зафіксовані на території області з 1 по 3 квітня. Частина посівів озимих культур – 800 га - із задовільного стану перейшла в слабкий, а частина слабких посівів - 4,6 тис. га - загинула. Заморозки також вплинули на стан посівів ярого ячменю та гороху. У районах на сьогодні проводиться моніторинг стану посівів ярих культур, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, заморозки негативно вплинули й на фруктові дерева, в першу чергу постраждали ранні кісточкові (загинуло до 90%).

Яровий клин у поточному році складе 833 тис. га. Ярі культури посіяні на площі 190 тис. га, в тому числі ранні зернові культури займають 175 тис. га, що на 45 тис. га більше, ніж на цю дату минулого року.

Наразі область забезпечена насінням на 121%.

Група ранніх зернових не досіяна на площі 20 тис. га. Недосів буде компенсований посівом кукурудзи, проса, сорго та гречки.

- Аграрії проводять захисні заходи від шкідників і хвороб, наразі захищено 187 тис. га, з них проти мишоподібних гризунів - 47 тис. га, внесено гербіцидів на 139 тис. га озимих. Крім того, триває підготовка ґрунту під посів соняшника та інших просапних культур, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, з 20 березня цього року триває планове заповнення Північно-Рогачинської та Каховської зрошувальної системи та Приазовського магістрального каналу. Минулого тижня в області стартував поливний сезон - у Якимівському районі включено в роботу на полив три насосні станції.

Цього року буде поливатися до 51 тис. га сільгоспугідь, що складає 21% від загальної кількості зрошуваних земель. Це третій показник у країні після Херсонської області та Автономної Республіки Крим.

- Основна проблема - високі ціни на паливно-мастильні матеріали. За тиждень ціна на дизпаливо зросла на 5%, а з початку року - на 30%, на одному літрі зростання досягає 4 грн. Крім того, у аграріїв відзначається недостатність обігових коштів. Нині в питанні надання фінансової допомоги для сільгосптоваровиробників партнерами виступають Аграрний фонд України та Державна зернова корпорація, які продовжують програму форвардних закупівель зерна врожаю поточного року. Незважаючи на існуючі проблеми в галузі, аграрії очікують отримати плановий збір зерна, - підсумував Андрій Ревуцький.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни