Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрії очікують отримати плановий збір зерна

7 квітня 2014 - 13:12

Аграрії очікують отримати плановий збір зерна

В області клин озимої пшениці – найбільший серед регіонів України та займає 573 тис. га. На сьогодні 83% озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані.

Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький під час апаратної наради з питань життєдіяльності регіону, яку провів голова ОДА Валерій Баранов.

- За останній тиждень стан посівів погіршився через тривалу відсутність вологи та заморозки на ґрунті від - 3 до - 11 градусів, які були зафіксовані на території області з 1 по 3 квітня. Частина посівів озимих культур – 800 га - із задовільного стану перейшла в слабкий, а частина слабких посівів - 4,6 тис. га - загинула. Заморозки також вплинули на стан посівів ярого ячменю та гороху. У районах на сьогодні проводиться моніторинг стану посівів ярих культур, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, заморозки негативно вплинули й на фруктові дерева, в першу чергу постраждали ранні кісточкові (загинуло до 90%).

Яровий клин у поточному році складе 833 тис. га. Ярі культури посіяні на площі 190 тис. га, в тому числі ранні зернові культури займають 175 тис. га, що на 45 тис. га більше, ніж на цю дату минулого року.

Наразі область забезпечена насінням на 121%.

Група ранніх зернових не досіяна на площі 20 тис. га. Недосів буде компенсований посівом кукурудзи, проса, сорго та гречки.

- Аграрії проводять захисні заходи від шкідників і хвороб, наразі захищено 187 тис. га, з них проти мишоподібних гризунів - 47 тис. га, внесено гербіцидів на 139 тис. га озимих. Крім того, триває підготовка ґрунту під посів соняшника та інших просапних культур, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, з 20 березня цього року триває планове заповнення Північно-Рогачинської та Каховської зрошувальної системи та Приазовського магістрального каналу. Минулого тижня в області стартував поливний сезон - у Якимівському районі включено в роботу на полив три насосні станції.

Цього року буде поливатися до 51 тис. га сільгоспугідь, що складає 21% від загальної кількості зрошуваних земель. Це третій показник у країні після Херсонської області та Автономної Республіки Крим.

- Основна проблема - високі ціни на паливно-мастильні матеріали. За тиждень ціна на дизпаливо зросла на 5%, а з початку року - на 30%, на одному літрі зростання досягає 4 грн. Крім того, у аграріїв відзначається недостатність обігових коштів. Нині в питанні надання фінансової допомоги для сільгосптоваровиробників партнерами виступають Аграрний фонд України та Державна зернова корпорація, які продовжують програму форвардних закупівель зерна врожаю поточного року. Незважаючи на існуючі проблеми в галузі, аграрії очікують отримати плановий збір зерна, - підсумував Андрій Ревуцький.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни