Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Безпека життєдіяльності населення потребує підвищеної уваги влади на місцях

9 квітня 2014 - 11:54

Заступник голови - керівник апарату обласної державної адміністрації (стажування) Олег Ніколенко провів засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Його учасники розглянули стан професійної захворюваності жителів регіону та організації протипожежного захисту ринків.

З аналізом стану професійної захворюваності на промислових та сільськогосподарських підприємствах учасників засідання ознайомив заступник головного державного санітарного лікаря Запорізької області Олег Зикін. За даними посадовця, на території області спостерігається тенденція до зростання профзахворювань. Так, у 2010 році зареєстровано 59 випадків, у 2011 - 97, у 2012 - 88, у 2013 - 100.

Упродовж останніх п’яти років професійну захворюваність зафіксовано переважно у працівників підприємств кольорової металургії – у 46 %, чорної металургії – 38,4 %, сільського господарства – 4,5 %, машинобудування – 4,8 %, охорони здоров’я – 1,4 % .

При цьому, в особливо важких і напружених умовах (запиленість, загазованість, вплив шуму) працює понад 20% запорізьких робітників. Тож на переконання заступник головного державного санітарного лікаря регіону, профілактика й запобігання професійної захворюваності мають стати пріоритетом у програмах розвитку і модернізації виробництва.

За підсумками обговорення цього питання керівники ряду територій, де найвищі показники профзахворювань - м. Запоріжжя, Василівського, Михайлівського, Чернігівського, Гуляйпільського та  Куйбишевського  районів,  отримали завдання проаналізувати стан та причини такої ситуації, а також розробити заходи щодо зниження рівня профзахворюваності на підприємствах з високим  ризиком її виникнення.

З питання організації протипожежного захисту ринків доповів начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України в Запорізькій області Олександр Назаров. За його словами, на території регіону розташовані 87 ринків та торгівельних майданчиків, на трьох із них торік відбулися пожежі. Основна причина пожеж - безвідповідальне ставлення до протипожежного захисту та невиконання елементарних правил пожежної безпеки. Торік співробітники підрозділу здійснили перевірки стану пожежної та техногенної безпеки ринків, за результатами яких приписами запропоновано 2231 захід, з яких 914 залишаються не виконаними.

У зв’язку з цим ситуація вимагає невідкладних дій з боку органів місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівництва ринків щодо забезпечення протипожежного захисту ринків області, вважає Олександр Назаров.

Для керівництва ринків від доповідача прозвучало окреме побажання - найближчим часом погодити з органами державного пожежного нагляду схеми розміщення торгових місць, кіосків, контейнерів та надати їх до дозвільних центрів або безпосередньо до територіального органу ДСНС в області.

Також наголошувалось, що питання пожежної безпеки має бути розглянуто на засіданнях районних та міських рад, де повинні прозвітувати керівників ринків. За підсумками таких засідань мають бути підготовлені пропозиції власникам щодо розірвання контрактів з керівниками, які не вживають заходів для безпечного функціонування ринків.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз