Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підготовку до жнив у регіоні поставлено на наукову основу

16 червня 2014 - 13:16

У ході семінару-наради з питань організації та проведення збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур, який проходив на базі Інституту олійних культур НААН України, заступник голови - керівник апарату обласної державної адміністрації Олег Ніколенко зупинився на планах та перспективах проведення збиральної кампанії в регіоні.

Як повідомив посадовець, за посівними площами озимих зернових культур наша область посідає третє місце в Україні після Одеської та Миколаївської областей. Станом на 13 червня в районах області комплекс весняно-польових робіт практично завершено: посіяно 908 тис. га ярих культур - 109% до завдання, в тому числі ярих зернових і зернобобових - 263 тис. га (93%), соняшника - 530 тис. га  (124%) до запланованого.

Наразі деякі райони області вже приступили до збирання врожаю, зокрема  Кам’янсько-Дніпровський, Мелітопольський, Михайлівський.

Запорізьким аграріям  належить за 18-20 днів зібрати з 845 тис. га ранні зернові, зернобобові та технічні культури, у тому числі: озимих на зерно - 612 тис. га, ярих зернових і зернобобових - 202 тис. га, ріпака - 31 тис. га.

При цьому Олег Ніколенко наголосив на необхідності дотримуватись наукових рекомендацій щодо термінів жнив. Зволікання після повного дозрівання зернових призводить до значного недобору врожаю і різкого зниження якості зерна. За даними наукових установ, затримка з обмолотом пшениці на 15 днів призводить до втрати врожаю 4-5 ц/га, а 20 днів - 6-7 ц/га. Відповідно за добу втрачається в середньому 300 кг зерна з кожного гектара.

У ході семінару учасники отримали рекомендації щодо особливостей збирання ранніх сільськогосподарських культур у 2014 році, розроблені Центром наукового забезпечення агропромислового виробництва Інституту олійних культур НААН України.

Також представник обласної виконавчої влади зупинився на новітніх технологіях, які дозволяють отримувати високі результати. Так, усі рекомендації у цій сфері включені до Програми інвестиційно-інноваційного розвитку агропромислового виробництва та земельної реформи Запорізької області на період до 2020 року.

У господарствах, де виконуються всі технологічні процеси, використовується насіння високих репродукцій і застосовуються рекомендації науки, завжди отримують високі врожаї. Приміром, ТОВ «АФ «Комунар» Пологівського району по врожайності пшениці за 2013 вийшов на 50,3 ц / га, ТОВ «Енергія 2000» Мелітопольського району - 54,8 ц / га, ТОВ «Батьківщина» Гуляйпільського району - 46,4 ц / га.

За попередніми розрахунками запорізькі хлібороби планують зібрати близько двох млн. тонн зерна.

До збирання буде залучено 2685 зернозбиральних комбайнів, у тому числі 2602 од. власних та 83 залучених за договорами. Наразі рівень технічної готовності зернозбиральних комбайнів складає  97%.

Навантаження на комбайн під час збирання ранніх зернових культур у сільгосппідприємствах області з урахуванням залучених - 229 га.

Для проведення жнив ранніх зернових культур необхідно 14 тис. тонн дизельного палива і 4 тис. тонн бензину.

За підсумками семінару-наради голови районних державних адміністрацій отримали завдання - провести на місцях аналогічні наради із залученням науковців, представників зернових складів (елеваторів), Аграрного фонду, компаній, що надають послуги зі збору та перевезення зернових, та інспекцій.

Серед питань, які мають бути взяті на  особливий контроль, - стан розрахунків з власниками земельних та майнових паїв і виконанням зобов'язань перед бюджетами всіх рівнів; підписання форвардних контрактів на поставку зерна; дотримання правил охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху під час збирання врожаю.

 

Довідково: із загального виробництва сільськогосподарських культур в Україні  Запорізька область виробляє 3,3% зернових, 8,3% соняшника, 2% картоплі та овочів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович